Inventari de Campanes

Parròquia del Salvador de La Canalosa - EL FONDÓ DE LES NEUS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 6618)


Data de construcció 1950
Autor Antonio Serrano Peral
Descripció La parròquia compta amb un campanar, de planta quadrada i dos cossos, ubicat als peus del temple i damunt la porta d'accés. El primer cos es troba integrat en el conjunt volumètric de la façana i compta amb una hornacina en una de les cares. El segon té quatre finestres amb arcs de mig punt i una moldura a l'exterior. El campanar està rematat per una coberta a quatre aigües i creu amb veleta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Comptava la campana gran amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus de la torre per repicar-la.
Estat actual La fàbrica del campanar es troba en un bon estat de conservació, mentre que el de les campanes és regular. Les dos conserven la instal·lació tradicional amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i les ballestes, així com eixos originals. Les truges i ferratges estan deteriorats per la continua exposició dels mateixos als agents atmosfèrics.
Campanes Compta amb dos campanes foses per la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida en 1941. La menor es dedica al titular del temple parroquial, el Salvador; mentre que la gran a la Mare de Déu de les Neus, patrona del municipi del Fondó de les Neus.
Tocs tradicionals de campanes La campana major es repicava manualment des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall, passant per mitjà d'una corriola. Les dos campanes es voltejaven manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Les campanes es voltegen esporàdicament de forma manual, especialment a les festes.
Intervencions La Canalosa comptava amb una ermita anterior, dedicada al Salvador, que es va reedificar en l'any 1950. L'obra està en consonància amb les construccions de Antonio Serrano Peral, arquitecte diocesà i constructor de bona part d'esglésies als anys 40 i 50. Acabades les obres del campanar es pujaren les campanes, que havien estat foses en l'any 1941.
Autor
 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació del campanar i les campanes] (23-01-2015)
 • 6 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 21-03-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Sala de les CampanesEl Salvador (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19413217
  Sala de les CampanesMare de Déu de les Neus (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19414259

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • EL FONDÓ DE LES NEUS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 15-06-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 85 Visitants: 84 Usuaris: 1 - francesc