Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere de Bigues - BIGUES I RIELLS (CATALUNYA)

(Referència: 6638)


Descripció Altitud: 300 metres.
Església amb restes romàniques a les façanes de ponent i migjorn d'un temple primerenc reformat i ampliat als segles XVI i XVIII. Consta d'una nau de tres trams, un d'ells amb el cor, coberta per una volta de canó, i d'un transsepte que en el creuer hi té una cúpula semiesfèrica sobre petxines englobada en un cimbori quadrat sense obertures exteriors; la capçalera és recta i les dues capelles laterals més aviat formen com una nova nau i estan cobertes per voltes de creueria amb claus bellament esculpides amb relleus; estan separades de la nau major per dos arcs formers de mig punt sobre sengles pilars rectangulars de pedra picada.
El frontis té un portal rectangular amb marc de pedra blanca; hi figura la data de 1878 a la llinda; unes vuit grades d'accés es troben al seu davant; un òcul queda a la part alta i una cornisa angular el corona. Una antiga porta romànica al mur de ponent avui està tapiada i decorada amb elements barrocs. Els seus murs encara romànics són de carreus petits i irregulars al frontis de pedra barrejada blanca i rogenca, i mitjans i ben alineats a ponent; la resta són de maçoneria; té carreus mitjans a cantoneres.
Dimensions: 24'02 x 5'31 x 7'40 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 14'94 x 7'14 x 11'06 i la cúpula arriba als 15'30.
Guarda un retaule en estil renaixentista datat a principis del segle XVII dedicat a la Mare de Déu del Roser; una pica baptismal del segle XVI i un sarcòfag medieval de pedra trobat en terrenys propers.
Campanar del segle XVIII auster i senzill merament funcional. Té planta quadrada (4'20 x 4'20 m.) i està bastit amb murs de paredat amb carreus a les cantoneres; queda coronat per una minsa cornisa i una torrella de maó vist moderna. Queda coronat per una coberta plana damunt de la qual s'aixeca una estructura metàl·lica de la que pengen algunes campanetes; un rellotge d'esfera n'ocupa la part frontal. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc apuntat, un a cada cara.
Situació: adossat a la façana de ponent del transsepte en el seu tram sud en l'angle que forma amb el mur lateral de la nau.
Alçada: 18'80 metres.
Esveltesa: 4,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-28401
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-07-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-02-2008)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  FERRANDIS, RamonUna iniciativa veïnal impulsa que el campanar de Riells torni a sonar2015
  9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-04-2016


 • BIGUES I RIELLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF