Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - RIUDOMS (CATALUNYA)

(Referència: 6641)

Alçada del campanar 33.75
Descripció Altitud: 125 metres.
Església edificada entre el 1599 i el 1617 en estil gòtic tardà i amb detalls renaixentistes; no va ser acabada fins el 1877. Consta d'una nau de sis trams coberts amb una volta de creueria estrellada a base de tercelets damunt cinc arcs torals de mig punt que descansen en una imposta motllurada i un fris de denticles; sis altars laterals per banda estan oberts amb arcs de mig punt i es comuniquen per passos amb arcs de punt rodó; els pilars que els separen tenen adossades pilastres de poc relleu per la banda de la nau central que coincideixen amb els arcs torals; els seus capitells tenen decoració jònica. La capçalera la forma un absis poligonal de tres costats. Dos passadissos laterals circulen entre altars; el cor i un cancell de fusta digne ocupen el primer tram.
La façana principal és d'estil renaixentista amb un parament de grans carreus ben escairats i alineats de pedra d'un to daurat; presenta una gran portalada amb onze fornícules sense imatges; un portal d'arc de mig punt flanquejat per tres semi-columnes jòniques per banda sobre sòcol, arquitrau doble, l'inferior filetejat, i tres fornícules buides al damunt amb un frontó triangular amb imatges en relleu al timpà; una gran rosassa motllurada es troba a mitja alçada; corona aquest frontis una minsa cornisa horitzontal culminada per un pinyó que inclou el rellotge. Les cantoneres estan reforçades i ornades amb carreus encoixinats. Tres motllures horitzontals es troben a la part baixa del frontis a banda i banda de la portalada; es corresponen amb els tres nivells de les fornícules; entre elles flanquegen el portal pilastres jòniques en el primer tram i corínties en el segon. Els murs laterals presenten paraments de maçoneria basta; els grans contraforts també tenen aquesta composició llevat de la part més exterior formada per grans carreus bens escairats.
Dimensions: 41'97 x 13'27 x 20'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons dels altars laterals fa 21'20 metres.
Arquitectes: Joan Mas i el seu col·laborador Pere Blai juntament amb mestres d'obra locals.
Guarda a l'absis pintures al fresc de Llucià Navarro de meitat del segle XX; des de l'any 1976 s'hi guarden les despulles del beat Bonaventura Gra fill de Riudoms a sota l'altar de la gran capella del Sagrament situada a l'esquerra entrant al temple. Una bella pica baptismal de marbre blanc de peu i tassa vuitavats i amb baixos relleus a la part inferior és també una obra destacada.
Campanar renaixentista del 1746 que la tradició diu inacabat sense, però, que ho aparenti. Té planta gairebé quadrada (6'36 x 6'00 m) i està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana de carreus als caires i de balustres al centre de cada cara. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, dos al costat de llevant i un als altres on hi pengen quatre campanes; una motllura es troba al seu dessota. Els seus murs, com al frontis, tenen grans carreus ben escairats de pedra groguenca, gairebé daurada. S'accedeix a la cel·la per una escala interior que s'obre al passadís de l'esquerra de la nau; presenta un primer tram per uns quants graons d'obra i amb barana; tot seguit l'escala es converteix en una de cargol de pedra picada que puja per dins d'un cilindre adossat a la banda nord del campanar. Des de la cel·la fins al terrat s'hi va per una escala de gat situada a l'angle sud-oest i per una estreta trapa sense cobrir s'hi accedeix. Sota terrat una cúpula semiesfèrica cobreix la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest de la façana principal encarada a migjorn, amb la capella del Sagrament al seu darrere.
Alçada: 33'75 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9668
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2009)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CANAL REUS TVArreglar el campanar de Riudoms costarà prop de 50.000 euros2018
  CÀMARA, MarcOrganitzaran actes per recollir diners per arreglar el campanar de Riudoms2018
  DOMINGO, ElenaLa campanya de micromecenatge per a la recuperació de les campanes recull més de 3.500 euros2019
  MARINÉ, AlbaUn llamp destrossa el campanar de l’església de Riudoms2018

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  Arreglar el campanar de Riudoms costarà prop de 50.000 euros 13-11-201801:36
  13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-03-2015


 • RIUDOMS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-06-2021
  Convertir a PDF