Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - RIUDOMS (CATALUNYA)

(Referència: 6641)


Alçada del campanar 33.75
Descripció Altitud: 125 metres.
Església edificada entre el 1599 i el 1617 en estil gòtic tardà i amb detalls renaixentistes; no va ser acabada fins el 1877. Consta d'una nau de sis trams coberts amb una volta de creueria estrellada a base de tercelets damunt cinc arcs torals de mig punt que descansen en una imposta motllurada i un fris de denticles; sis altars laterals per banda estan oberts amb arcs de mig punt i es comuniquen per passos amb arcs de punt rodó; els pilars que els separen tenen adossades pilastres de poc relleu per la banda de la nau central que coincideixen amb els arcs torals; els seus capitells tenen decoració jònica. La capçalera la forma un absis poligonal de tres costats. Dos passadissos laterals circulen entre altars; el cor i un cancell de fusta digne ocupen el primer tram.
La façana principal és d'estil renaixentista amb un parament de grans carreus ben escairats i alineats de pedra d'un to daurat; presenta una gran portalada amb onze fornícules sense imatges; un portal d'arc de mig punt flanquejat per tres semi-columnes jòniques per banda sobre sòcol, arquitrau doble, l'inferior filetejat, i tres fornícules buides al damunt amb un frontó triangular amb imatges en relleu al timpà; una gran rosassa motllurada es troba a mitja alçada; corona aquest frontis una minsa cornisa horitzontal culminada per un pinyó que inclou el rellotge. Les cantoneres estan reforçades i ornades amb carreus encoixinats. Tres motllures horitzontals es troben a la part baixa del frontis a banda i banda de la portalada; es corresponen amb els tres nivells de les fornícules; entre elles flanquegen el portal pilastres jòniques en el primer tram i corínties en el segon. Els murs laterals presenten paraments de maçoneria basta; els grans contraforts també tenen aquesta composició llevat de la part més exterior formada per grans carreus bens escairats.
Dimensions: 41'97 x 13'27 x 20'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons dels altars laterals fa 21'20 metres.
Arquitectes: Joan Mas i el seu col·laborador Pere Blai juntament amb mestres d'obra locals.
Guarda a l'absis pintures al fresc de Llucià Navarro de meitat del segle XX; des de l'any 1976 s'hi guarden les despulles del beat Bonaventura Gra fill de Riudoms a sota l'altar de la gran capella del Sagrament situada a l'esquerra entrant al temple. Una bella pica baptismal de marbre blanc de peu i tassa vuitavats i amb baixos relleus a la part inferior és també una obra destacada.
Campanar renaixentista del 1746 que la tradició diu inacabat sense, però, que ho aparenti. Té planta gairebé quadrada (6'36 x 6'00 m) i està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana de carreus als caires i de balustres al centre de cada cara. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt, dos al costat de llevant i un als altres on hi pengen quatre campanes; una motllura es troba al seu dessota. Els seus murs, com al frontis, tenen grans carreus ben escairats de pedra groguenca, gairebé daurada. S'accedeix a la cel·la per una escala interior que s'obre al passadís de l'esquerra de la nau; presenta un primer tram per uns quants graons d'obra i amb barana; tot seguit l'escala es converteix en una de cargol de pedra picada que puja per dins d'un cilindre adossat a la banda nord del campanar. Des de la cel·la fins al terrat s'hi va per una escala de gat situada a l'angle sud-oest i per una estreta trapa sense cobrir s'hi accedeix. Sota terrat una cúpula semiesfèrica cobreix la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest de la façana principal encarada a migjorn, amb la capella del Sagrament al seu darrere.
Alçada: 33'75 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9668
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2009)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-03-2015


 • RIUDOMS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 21-09-2018
  Convertir a PDF