Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - CAMARLES (CATALUNYA)

(Referència: 6655)


Alçada del campanar 25.87
Descripció Altitud: 5 metres.
Església aixecada entre el 1952 i el 1954 en estil eclèctic. Fou bastida amb murs arrebossats i pintats en color groguenc. Consta d'una nau amb el sostre horitzontal i capçada per un absis poligonal de cinc costats irregulars. Els seus murs per l'exterior estan ornats amb unes bandes verticals lleugerament ressaltades que emmarquen les diverses zones dels seus paraments laterals; una cornisa motllurada ressegueix tot el llarg de l'edifici; les cantoneres i les bandes són de maó vist. El frontis està obert per una portalada classicitzant amb un portal rectangular amb pilastres toscanes sobre pedestals adossades als muntants, un entaulament alt que deixa un timpà inferior amb una finestra cega d'arc semicircular; una rosassa calada a mitja alçada i, per coronament, una cornisa motllurada angular amb un pinacle al cim.
Dimensions: 29'93x 10'60 x 10'79 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou els 3'50 metres de l'atri.
Campanar coetani del temple d'estil eclèctic. Té un alt primer cos de planta quadrada (3'95 x 3'95 m) amb un sòcol destacat; els murs estan arrebossats i pintats en el mateix to groguenc que la resta de l'edifici; els caires de carreus estan lleugerament ressaltats a manera de lesenes cantoneres; unes motllures a diverses alçàries trenquen la verticalitat i el decoren. La cel·la de maó vist té quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb una motllura a la seva base, una altra al damunt i una tercera a l'arrencada dels arcs; a sobre s'aixeca un nou cos cúbic amb un rellotge d'esfera a quatre cares sota d'una nova motllura angular. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana de maó i amb pinacles de bola als angles. Pel seu interior hi puja una escala sobre voltes, arrapada als murs i amb un ull central; els graons i la barana són de maons; de la cel·la al terrat s'hi va per una escala metàl·lica lleugerament inclinada; s'hi passa per una trapa.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis orientat a migdia.
Alçada: 25'87 metres.
Esveltesa: 6,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-36444
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2008)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-04-2015


 • CAMARLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF