Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Coloma de Fitor - FORALLAC (CATALUNYA)

(Referència: 6696)


Alçada del campanar 18.81
Descripció Altitud: 260 metres.
Església preromànica del segle X. Consta d'una nau de dos trams ampliada amb una segona nau d'un sol tram al nord en temps força posterior amb imitació del romànic; estan cobertes amb voltes de canó apuntades d'un moment posterior a l'obra primitiva, potser del segle XIII; la volta de la central descansa damunt dos arcs torals; estan capçades per dos absis semicirculars, un de preromànic de lloses en tècnica d'opus spicatum al sud, l'altre de lloses sobreposades; corresponen, segurament, als segles X i XI respectivament sinó posterior aquest últim. El temple s'amplià cap els segles XVI, XVII i XVIII; un cor en males condicions ha estat substituït cap el 1985 per un altre de dimensions inferiors. El portal obert al mur de migdia presenta dues arquivoltes dovellades de mig punt en pedra blanca sobre impostes, probablement d'un moment posterior al mur; aquest té un parament de paredat de lloses. Hi ha un terrabastall sobre les naus de quan es va sobrealçar l'edifici i, per aquest motiu, es veuen unes finestres rectangulars obertes a la part alta del mur de migdia per donar llum i aire a aquestes golfes.
Dimensions de la nau meridional: 15'56 x 4'10 x 4'98 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Arquitecte: Lluís Bayona pel que fa a la restauració del 1985.
Guarda un retaule barroc de Santa Coloma i una làpida sepulcral al llindar.
Campanar amb un base preromànica del segle X. Té planta rectangular (4'40 x 4'90 m) i està coronat per una minsa cornisa i una cúpula apuntada de racó de claustre, matussera, gairebé una agulla piramidal. Té dos pisos de finestres obertes en el segon cos ja plenament romànic; en el primer d'ells amb unes àmplies obertures d'arc de mig punt peraltat, una a cada cara; en el segon, amb una decoració d'arcs cecs al damunt, les finestres són geminades d'arc de punt rodó, també a cada cara, obertes en el mur que queda lleugerament enfonsat respecte dels caires; aquest últim pis té paraments de carreus petits i ben escairats; a alguna finestra geminada li manca el mainell o columneta central. El primer cos presenta els murs lleugerament atalussats segurament del moment inicial del romànic o potser anterior, preromànic, segle X; el segon cos és clarament del segle XI o principis del XII.
No té escala interior i cal arribar a la cel·la per l'exterior amb l'ajuda d'escales de mà; per la teulada s'accedeix a l'interior del campanar i, per una curta escala de pedra prosseguida per una de gat, s'arriba a la cel·la.
Presenta una lleugera inclinació cap a tramuntana.
Situació: damunt de la nau septentrional, prop de l'absis a llevant; segurament edificat quan es construí la primera nau i adossat a ella; avui, després de l'ampliació amb una segona nau, es troba damunt d'aquesta.
Alçada: 18'81 metres.
Esveltesa: 3,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-37620
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-05-2003)
  • 5 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 26-04-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • FORALLAC: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 96 Visitants: 94 Usuaris: 2 - servidor - francesc