Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - JAFRE (CATALUNYA)

(Referència: 6700)


Alçada del campanar 28.96
Descripció Altitud: 44 metres.
Església aixecada entre el 1739 i el 1770. Consta d'una nau de tres trams, un d'ells amb el cor, un altre és el transsepte, i de dos passadissos que travessen sota d'arcs de mig punt les capelles laterals. Té una cúpula sobre petxines al creuer, un presbiteri poligonal de cinc costats prolongat per un tram, i la capçalera recta. El frontis té un portal rectangular amb un marc de pedra grisenca; en la llinda hi figura la data del 1825; té un doble entaulament, filetejat el més baix, una cornisa motllurada amb denticles al dessota i una fornícula amb un relleu en una placa de marbre que representa el sant titular. A mitja alçada hi ha una rosassa motllurada i atrompetada i, al capdamunt, sota cornisa, dues finestres, antics ulls d'una espadanya frontal. Aquest mur, avui net d'un antic arrebossat, en presenta un de nou, recent, pintat en color rosa pàl·lid aparentant carreus disposats en filades uniformes i un sòcol grisenc. Està bastida amb murs de carreus petits i matussers.
Dimensions: 19'86 x 5'50 x 9'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 13'54 metres; la cúpula arriba a l'alçada de 11'55 metres.
Campanar neoclàssic del 1819, restaurat el 2003. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'60 x 5'66 m) bastit amb murs de maçoneria amb carreus a cantoneres; té al damunt un segon cos octagonal de paraments de carreus ben escairats i alineats. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc apuntat, un a cada cara alterna; hi pengen campanes; una balustrada de pedra blanca protegeixen aquests alts finestrals. Té una motllura a la seva base, una altra a la part alta i una tercera a l'arrencada dels arcs. Està coronat per un cornisa motllurada i un terrat amb barana de fins balustres blancs i pilars als angles; al seu damunt s'hi aixequen arcades en diagonal unides al centre. Per accedir al capdamunt cal pujar primer al cor des del qual es pot arribar sobre la volta; cal travessar-la per anar a parar al campanar, a la dreta, i des d'allí per una escala d'obra s'arriba a la cel·la. Una segona escala de cargol, molt estreta, amb eix i graons de pedra, permet sortir al terrat.
Situació: damunt l'ala dreta del temple, proper a l'angle sud-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 28'96 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7140
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-04-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2007)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-04-2015


 • JAFRE: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar simple
  Buscar complet
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-08-2020
  Convertir a PDF