Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Bisbe - PALAFRUGELL (CATALUNYA)

(Referència: 6708)


Alçada del campanar 39.55
Descripció Altitud: 87 metres.
Església aixecada en gòtic tardà acabada segurament a finals del segle XVI. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta ogival sobre quatre arcs torals apuntats; està capçada per un absis poligonal de set costats decorat, per l'interior, amb pintures i cobert amb una volta de creueria. El cor descansa sobre un arc carpanell i una volta de creueria; a la llinda de la sagristia hi consta la data de 1844. Té una segona nau, amb cúpula, més curta que la central, a la seva dreta, datada al segle XVIII, la “capella fonda”.
El frontis barroc del segle XVIII té un mur de carreus mitjans de pedra blanquinosa, irregulars i ben escairats disposats en filades uniformes. Hi té oberta una portalada barroca amb un portal rectangular de marc motllurat flanquejat per dobles pilastres damunt un pedestal comú; té entaulament i, al damunt, una decoració abarrocada a l'entorn d'un relleu que representa sant Martí; a mitja alçada hi ha oberta una rosassa motllurada i atrompetada i, sota la cornisa horitzontal, una sèrie de nou finestretes d'arc de mig punt per airejar el terrabastall. A l'ala esquerra, tres finestres rectangulars es troben a diversos nivells, dues amb ràfec; donen llum a l'escala de cargol que va al cor i al terrabastall. Els murs laterals són de paredat amb carreus a les cantoneres.
Dimensions: 32'70 x 9'65 x 14'91 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda un frontal d'altar d'argent del segle XVIII, una pica baptismal rústica, monolítica i semiesfèrica, sense peu, d'un gruix de 15 cm i d'un diàmetre, a la boca, d'un metre vint. Té un petit orgue en un altar lateral.
Campanar barroc del 1762, inacabat. Té planta gairebé quadrada (9'58 x 9'16 m) amb costats de grans dimensions. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans ben escairats i alineats de pedra clara com el frontis. Està coronat per una senzilla motllura que és continuació de la del frontis; per damunt segueix aquest primer cos amb una cornisa motllurada; a partir d'aquí s'aixeca un altre cos, de vuit costats, coronat per una motllura composta i per vuit pilars que haurien de constituir la cel·la però que han quedat, a manera d'ulls d'espadanya, sense cobertura; en els angles del cos vuitavat hi figuren unes garites cilíndriques que descansen en el cos quadrat, “les ampolles”, segons apel·lació popular, segurament amb funció de comunidor.
Es puja al campanar per una escala de cargol de pedra que té accés al cor, a l'estança del rellotge i finalment acaba a la cel·la inacabada; en un dels seus pilars n'hi ha encara una altra de cargol estreta que deuria servir per arribar a un pis superior que ha quedat per construir. Avui tot el pis de la cel·la queda cobert per una planxa de ferro inoxidable amb la finalitat de protegir les campanes i que el seu so quedi concentrat de cara la població i no s'escampi cel amunt. Sobre el cantó de tramuntana del temple s'aixeca un petit campanar format per quatre pilastres amb una teulada a quatre vents: “el campanar vell”.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 39'55 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4108
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-03-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  PLA, JosepLes campanes tocaven a peix2018
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-05-2015


 • PALAFRUGELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF