Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Feliu - PARLAVÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6712)


Alçada del campanar 27.64
Descripció Altitud: 40 metres.
Església romànica dels segles XII-XIII que sofrí modificacions posteriors, entre altres fou sobrealçada, i amb estructures de fortificació. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada capçada per un absis semicircular lleugerament atalussat que fou sobrealçat cap al segle XV. Té el cor sobre un arc rebaixat del moment en què s'obriren les capelles laterals (ss. XVI i XVII). El frontis té una portalada barroca del segle XVIII amb un portal rectangular on hi ha gravada la data del 1742; està flanquejat per unes pilastres toscanes d'escàs relleu adossades als muntants, un entaulament, un frontó arquejat i interromput per una orla, una fornícula amb imatge, una rosassa motllurada i una antiga espadanya de dos ulls avui (2001) tapiats. Els seus murs mostren paraments de carreus grans i ben escairats de pedra marronosa en els nivells del romànic i més petits i irregulars en el de les ampliacions.
Dimensions: 15'30 x 7'00 x 7'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 19 metres.
Campanar neoclàssic del segle XIX. Té un primer cos poc alt de planta quadrada (4'00 x 4'00 m) seguit d'un d'octagonal irregular decorat amb pilastres clàssiques als caires, entaulament i cornisa motllurada. Està coronat per una coberta semiesfèrica rodejada de pinacles. La cel·la està oberta amb quatre finestrals d'arc apuntat, un a cada cara alterna; hi pengen campanes. Els seus murs mostren paraments de carreus ben escairats de pedra clara en contrast amb la pedra de l'edifici antic d'un to marronós. La dissonància d'estils fa que aquest campanar es vegi com un afegitó inapropiat.
Situació: centrat damunt l'absis encarat a llevant.
Alçada: 27'64 metres, amb un càlcul només aproximat per les dificultats que ofereix l'urbanisme de l'entorn.
Esveltesa: 7
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Tipus: Monument històric
Identificador: BCIN: 1205-MH
BIC: RI-51-0006012
IPA: 1344
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-05-2001)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-05-2015


 • PARLAVÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF