Inventari de Campanes

Església de Sant Pere de Púbol - LA PERA (CATALUNYA)

(Referència: 6717)

Alçada del campanar 25.57
Descripció Altitud: 254 metres.
Església gòtica del segle XIV (1327-1341). Consta d'una nau coberta amb una volta apuntada sobre tres arcs torals apuntats; té la capçalera recta que inclou un presbiteri poligonal de cinc costats cobert amb una volta de creueria; està acompanyada de capelles laterals de volta de creueria del segle XV a la banda de migjorn i d'un cor als peus sobre un arc rebaixat. El mur de carreus ben escairats del frontis orientat a ponent és obra del segle XV; queda obert amb una rosassa calada, motllurada i atrompetada a mitja alçada, i per un portal rectangular recobert per arquivoltes de mig punt amb bordó que descansen en sengles mènsules amb relleus avui dia força desgastats; la llinda amb baixos relleus heràldics descansa en mènsules; hi figura un escut de la família Corbera i, al seu damunt, el timpà està ornat amb una decoració fantasiosa d'aspecte gòtic florit. El frontis té una garita semicilíndrica a l'angle nord-est a partir d'uns cinc metres d'alçada; possiblement un comunidor. Els murs laterals i de la capçalera recta són de paredat amb carreus a cantoneres. Al tercer graó de les escales frontals hi figura la data de 1650.
Conserva una interessant decoració escultòrica del segle XV a la capella de la Mare de Déu; i dues piques del segle XV, una baptismal i l'altra beneitera.
Campanar neoclàssic senzill de finals del segle XVIII o de principis del XIX. Té planta quadrada (3'50 x 3'50 m) amb les cantoneres arrodonides; està coronat per una minsa cornisa motllurada i un terrat amb barana calada i, al seu damunt, una agulla cònica de perfil lleugerament corbat. Sembla un afegitó que desentona del conjunt del temple.
Situació: al damunt dels peus de la nau com una continuació del frontis, centrat sobre el portal.
Alçada: 25'57 metres.
Esveltesa: 7,3.
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Tipus: Monument històric
Identificador: BCIN: 377-MH
BIC: RI-51-0006021
IPA: 433
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-02-2004)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-05-2015


 • LA PERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-06-2021
  Convertir a PDF