Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia - ULTRAMORT (CATALUNYA)

(Referència: 6743)

Alçada del campanar 20.08
Descripció Altitud: 30 metres.
Església romànica del segle XIII refeta al XVIII. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta de canó apuntada. El cor del segle XVI descansa en un arc rebaixat. El frontis presenta un parament de carreus de pedra marronosa força ben escairats i disposats en filades uniformes. El portal del 1745 té un marc rectangular de pedra blanca i pilastres toscanes adossades als brancals, entaulament, frontó sinuós truncat decorat amb volutes i pinacles, un per banda, una fornícula intercalada en el timpà amb la imatge de la patrona, una rosassa motllurada a mitja alçada i, al capdamunt, pilars com a restes d'una antiga espadanya. Se li obriren dues capelles en estil gòtic tardà amb voltes de creueria cap a finals del segle XVI, una per banda, i al segle XVIII una altra de fonda en el mur de migdia. Si bé els carreus romànics mostren cares ben picades i treballades a escaire per l'exterior, per l'interior del temple es veuen paraments de carreus matussers, mal picats o fins i tot panys que tenen més de maçoneria que de carreuada.
Dimensions: 16'00 x 6'80 x 8'95 metres de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 11'80 metres; la fondària de la capella del segle XVIII és de 8'50 metres.
Guarda una petita imatge en marbre de la santa titular en la fornícula situada al portal.
Campanar romànic remodelat en la seva part alta. Té planta gairebé quadrada (4'25 x 4'30 m); està coronat per una minsa cornisa i una coberta plana. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc apuntat amb marcs de pedra blanca; hi penja alguna campana. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans en filades regulars; a partir de mitja alçada són petits i matussers com si fossin d'un moment posterior. Hi ha un rellotge d'esfera al frontis sota de la finestra.
Situació: adossat al mur de migdia fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 20'08 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7520
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-05-2003)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-05-2015


 • ULTRAMORT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-06-2021
  Convertir a PDF