Inventari de Campanes

Ermita de Sant Sebastià de la Guarda - PALAFRUGELL (CATALUNYA)

(Referència: 6759)

Descripció L'ermita de Sant Sebastià es troba adossada a la façana de ponent de la torre de guaita medieval que s'alça dalt el promontori que forma el cap de Sant Sebastià. És un edifici d'una sola nau amb dues capelles laterals a cada banda. La façana presenta una composició molt senzilla, amb una porta d'accés rectangular i una rosassa superior. El coronament és sinuós. L'interior té volta d'arets seguda.
L'hostatgeria és un edifici bastit també el segle XVIII. Hi diverses llindes amb inscripció de dates: 1750 i 1756 a llevant, 1760, 1772 i 1832 a ponent.
La primitiva ermita de Sant Sebastià, que ocupava la part baixa de la torre de guaita, es troba documentada des del segle XV. Va ser bastida com a santuari de sant Sebastià màrtir, protector de les epidèmies. Va ser feta construir pel prior de l'església de Santa Anna de Barcelona, ja que la canònica tenia la possessió de la vila de Palafrugell.
En una carta de la reina Maria de Castella, esposa d'Alfons el Magnànim, datada a València el 28 de gener de 1444 es fa esment del primer ermità de Sant Sebastià, anomenat Jaume Corbera, autoritzat durant cinc anys. També autoritza els seus procuradors a demanar almoines a qualsevol lloc del regne amb la finalitat d'acabar l'obra de la torre de guaita que s'estava construint a Sant Sebastià.
Com a conseqüència de la pesta del 1650 – 1651 es va decidir la construcció d'una nova església i d'una hostatgeria. L'obra va començar el 1707, i es va fer en estil barroc, amb prestacions personals i recaptes del poble de Palafrugell. Al segle XIX s'hi va construir a prop el far de Sant Sebastià.
Durant la guerra civil del 1936 – 1939 es va cremar l'església perdent-se el retaule major, obra de Josep Pol, així com la resta del mobiliari. El seu aspecte actual es deu a la restauració que es féu als anys 1960. Es tragué la decoració de guix que restava i es realitzà una figura nova de Sant Sebastià encarregada a Domènec Fita.
Són aplecs tradicionals les diades de Sant Sebastià, Santa Llúcia, i dilluns de Pasqua. L'església està oberta al culte. VIQUIPÈDIA (19-05-2015)
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 4151
Autor
  • CIURANA I ABELLÍ, Blai (27-11-2021)
  • 1 Foto

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 29-12-2022

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaNostra Senyora de l'Assumpció (1)BARBERÍ196470199

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • PALAFRUGELL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 95 Visitants: 95 Usuaris: 0