Inventari de Campanes

Parròquia nova de Sant Cristòfol - BEGUES (CATALUNYA)

(Referència: 6775)


Alçada del campanar 30
Descripció Altitud: 358 metres.
Església aixecada a partir del 1960. Consta de tres naus de cinc trams; la central rectangular està coberta per voltes de cassetons en arc rebaixat damunt quatre arcs diafragma de mig punt peraltats o sigui prolongats uns metres; uns arcs formers de mig punt damunt pilars quadrats separen la nau central de les laterals; aquestes estan cobertes per voltes de canó perpendiculars a l'eix del temple, una en cada tram. Els pilars i els arcs són de pedra granítica grisa; els murs interiors estan pintats en color groc pàl·lid. El presbiteri queda cobert amb una volta de canó; a la capçalera de les laterals s'hi ubiquen la sagristia a l'esquerra i la capella del Santíssim a la dreta. Cinc grans òculs a banda i banda i per damunt de les laterals il·luminen esplèndidament el temple. El cor amb barana d'obra està situat sobre el cancell i l'atri.
El frontis aixopluga un ampli porxo de tres arcs de mig punt emmarcats amb pedres ben escairades i llises de granit gris i tancat amb un bell reixat de ferro forjat; al seu fons i al centre s'obre el portal principal rectangular amb un timpà vidriat en arc de mig punt al damunt; té una gran rosassa motllurada amb un calat de pedra rogenca a mitja alçada i, per coronament, una cornisa angular amb creu de pedra al cim. Els seus murs presenten paraments de maçoneria de pedra groguenca que tenen un cert relleu i amb carreus de pedra blanca a cantoneres.
Campanar merament funcional coetani del temple. Té planta quadrada (3'60 x 3'60 m) i està coronat per una cornisa motllurada i una teulada de quatre vessants. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt i marc de pedra blanca, una a cada cara; dues finestretes més es troben en nivells inferiors. Hi ha una destacada motllura a l'alçada dels arcs del porxo. Els seus murs són com els del frontis, de maçoneria de pedra groguenca amb carreus de pedra blanca a cantoneres. Un rellotge d'esfera es troba sota la finestra situada a la cara frontal.
Entrant al temple a mà dreta hi ha una porta que dóna als baixos del campanar; allí comença una escala molt digna amb graons de pedra artificial grisenca, barana de ferro i sobre voltes catalanes; deixa un ull central. Al capdamunt l'escala acaba a dos metres de l'entrada a la cel·la; aquest desnivell cal salvar-lo amb una escala de mà i s'entra a la cel·la per una trapa. El sostre de la cel·la està fet de biguetes i obra. Pengen de les finestres quatre campanes, dues de grans i dues de petites.
Situació: adossat al mur lateral de llevant, tocant a l'angle sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 30'00 metres.
Esveltesa: 8,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-19433
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-07-2012)
 • 13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-05-2015


 • BEGUES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2022
  Convertir a PDF