Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - CORNELLÀ DE LLOBREGAT (CATALUNYA)

(Referència: 6785)


Alçada del campanar 43.5
Descripció Altitud: 27 metres.
Església aixecada entre el 1940 i el 1948. Consta d'una nau de tres trams acompanyada de dos passadissos laterals oberts entre les capelles per estrets passos en arc de mig punt folrats de maons vitrificats; estan separats de la nau per robustos pilars cruciformes. Un dels trams correspon al transsepte; en el creuer s'aixeca un cimbori octagonal amb tres finestres a cada costat; descansa en trompes i arcs de mig punt de maó vist; cada extrem del transsepte està obert per tres finestrals de vidres de colors. Tot l'interior està arrebossat i pintat de blanc amb els pilars i els arcs de maó vitrificat; la capçalera està formada per un absis poligonal de cinc costats acompanyat de dues absidioles laterals poligonals; les pilastres i els arcs són de maó vitrificat. La volta descansa sobre tres arcs torals de mig punt que sostenen biguetes i revoltons; el cimbori que es troba en el creuer té un sostre del mateix sistema. Per l'exterior, els murs són de maó vist amb un sòcol de carreus de pedra grisa a mig desbastar.
El frontis està precedit d'un porxo amb una teulada d'un sol vessant damunt de tres arcs de mig punt sobre pilars poligonals; el flanquegen dues torres de planta quadrada, una mica avançades, amb tres obertures allargassades de dalt a baix a cada cara. La part superior del frontis, per damunt del porxo, està decorat amb una rosassa motllurada flanquejada per unes finestres d'arc de mig punt. Una gran imatge de Maria Assumpta està adossada al centre i mig tapa la rosassa. Per coronament, una minsa cornisa angular es correspon amb la teulada de dos vessants que cobreix el temple.
Dimensions: 39'31 x 13'95 x 16'67 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou els 4'54 metres de l'atri però no els 3'50 del porxo frontal, i l'amplada des del fons de les capelles laterals fa 19'92 metres; el transsepte en fa 27'92 x 13'96 x 16'76, i el cimbori que s'aixeca al creuer arriba, per l'interior, al 24'50 metres.
Arquitecte: Enric Mora i Gosch.
Guarda a l'absis una imatge de l'Assumpció, talla de la germana Assumpció Gomila, religiosa de la Congregació Missionera Verbum Dei; les vidrieres multicolors són de Josep Grau i Garriga (n. 1929).
Campanar del 1948. Té planta quadrada (6'66 x 6'66 m) i està dividit en quatre pisos; el segon està ocupat per la maquinària del rellotge; el cos superior, el de la cel·la, és vuitavat; tant l'un com l'altre estan oberts per finestrals allargassats i estrets vidriats al primer cos, tres per banda; la cel·la té una finestra d'arc de mig punt a cada cara protegida per gelosies tipus persiana; està coronat per una cornisa motllurada i una teulada piramidal baixa de vuit vessants; al cim, una creu metàl·lica alta no ha estat tinguda en compte en calcular l'alçada. Murs de maó vist, vitrificats a la base, i sòcol de carreus de pedra grisa ben escairats i a mig picar externament. Rellotge d'esfera sota finestrals. L'escala que permet pujar per l'interior del campanar es troba amb quatre pisos, el primer hàbil per a llocs de reunió, el quart guarda la maquinària del rellotge; es tracta d'una escala arrapada als murs sobre voltes.
Situació: adossat a la façana lateral nord, en l'angle que fan l'absis i el transsepte.
Alçada: 43'50 metres.
Esveltesa: 6,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-18413
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-12-2007)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-05-2015


 • CORNELLÀ DE LLOBREGAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF