Inventari de Campanes

Parr˛quia de Santa Maria - CORNELL└ DE LLOBREGAT (CATALUNYA)

(ReferŔncia: 6785)


Alšada del campanar 43.5
Descripciˇ Altitud: 27 metres.
EsglÚsia aixecada entre el 1940 i el 1948. Consta d'una nau de tres trams acompanyada de dos passadissos laterals oberts entre les capelles per estrets passos en arc de mig punt folrats de maons vitrificats; estan separats de la nau per robustos pilars cruciformes. Un dels trams correspon al transsepte; en el creuer s'aixeca un cimbori octagonal amb tres finestres a cada costat; descansa en trompes i arcs de mig punt de maˇ vist; cada extrem del transsepte estÓ obert per tres finestrals de vidres de colors. Tot l'interior estÓ arrebossat i pintat de blanc amb els pilars i els arcs de maˇ vitrificat; la capšalera estÓ formada per un absis poligonal de cinc costats acompanyat de dues absidioles laterals poligonals; les pilastres i els arcs sˇn de maˇ vitrificat. La volta descansa sobre tres arcs torals de mig punt que sostenen biguetes i revoltons; el cimbori que es troba en el creuer tÚ un sostre del mateix sistema. Per l'exterior, els murs sˇn de maˇ vist amb un s˛col de carreus de pedra grisa a mig desbastar.
El frontis estÓ precedit d'un porxo amb una teulada d'un sol vessant damunt de tres arcs de mig punt sobre pilars poligonals; el flanquegen dues torres de planta quadrada, una mica avanšades, amb tres obertures allargassades de dalt a baix a cada cara. La part superior del frontis, per damunt del porxo, estÓ decorat amb una rosassa motllurada flanquejada per unes finestres d'arc de mig punt. Una gran imatge de Maria Assumpta estÓ adossada al centre i mig tapa la rosassa. Per coronament, una minsa cornisa angular es correspon amb la teulada de dos vessants que cobreix el temple.
Dimensions: 39'31 x 13'95 x 16'67 metres respectivament de llargada, amplada i alšada; la llargada inclou els 4'54 metres de l'atri per˛ no els 3'50 del porxo frontal, i l'amplada des del fons de les capelles laterals fa 19'92 metres; el transsepte en fa 27'92 x 13'96 x 16'76, i el cimbori que s'aixeca al creuer arriba, per l'interior, al 24'50 metres.
Arquitecte: Enric Mora i Gosch.
Guarda a l'absis una imatge de l'Assumpciˇ, talla de la germana Assumpciˇ Gomila, religiosa de la Congregaciˇ Missionera Verbum Dei; les vidrieres multicolors sˇn de Josep Grau i Garriga (n. 1929).
Campanar del 1948. TÚ planta quadrada (6'66 x 6'66 m) i estÓ dividit en quatre pisos; el segon estÓ ocupat per la maquinÓria del rellotge; el cos superior, el de la celĚla, Ús vuitavat; tant l'un com l'altre estan oberts per finestrals allargassats i estrets vidriats al primer cos, tres per banda; la celĚla tÚ una finestra d'arc de mig punt a cada cara protegida per gelosies tipus persiana; estÓ coronat per una cornisa motllurada i una teulada piramidal baixa de vuit vessants; al cim, una creu metÓlĚlica alta no ha estat tinguda en compte en calcular l'alšada. Murs de maˇ vist, vitrificats a la base, i s˛col de carreus de pedra grisa ben escairats i a mig picar externament. Rellotge d'esfera sota finestrals. L'escala que permet pujar per l'interior del campanar es troba amb quatre pisos, el primer hÓbil per a llocs de reuniˇ, el quart guarda la maquinÓria del rellotge; es tracta d'una escala arrapada als murs sobre voltes.
Situaciˇ: adossat a la fašana lateral nord, en l'angle que fan l'absis i el transsepte.
Alšada: 43'50 metres.
Esveltesa: 6,5
Protecciˇ BÚ cultural d'interŔs local
Identificador: IPA-18413
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, DelfÝ [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, DelfÝ [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, DelfÝ [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-12-2007)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, DelfÝ
  Actualitzaciˇ 25-05-2015


 • CORNELL└ DE LLOBREGAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MART═N NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VAL╚NCIA
  Campaners de la Catedral de ValŔncia
  Buscar campana, campanar, poblaciˇ, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  ę Campaners de la Catedral de ValŔncia (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 14-12-2019
  Convertir a PDF