Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Coloma - SANTA COLOMA DE CERVELLÓ (CATALUNYA)

(Referència: 6803)

Alçada del campanar 16.6
Descripció Altitud: 170 metres.
Església d'origen romànic, de principis del segle XI, de la que només se'n conserva el mur de ponent als peus del temple, un petit absis lateral a la banda del sud-est i la base del campanar aixecat precisament damunt d'aquest absis. Consta d'una nau amb transsepte que li donen l'aspecte d'una planta de creu grega; és el resultat de les modificacions fetes cap el 1594 en allargar l'antiga nau cap a llevant i amb l'afegitó d'unes capelles laterals que constitueixen un fals transsepte. Els seus murs són de maçoneria de peces mig picades. El frontis actual es troba arrebossat; en ell s'hi obre el portal actual. En aquesta mateixa banda, a la dreta o cantó de migdia, s'hi ha descobert recentment un petit absis semicircular romànic de l'antiga església; havia quedat amagat per les construccions veïnes. La capçalera actual a ponent, també romànica, mostra una finestreta en forma de creu al centre i dos òculs a banda i banda.
Dimensions: 20'00 x 4'00 x 7'30 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 10'80 metres.
Campanar amb la base romànica i reformat amb l'afegit d'una part alta cap el 1674. Té planta quadrada (3'30 x 3'30 m); la seva base és romànica i es troba aixecada damunt la volta de la petita absidiola retrobada recentment. Els seus murs són de carreus petits i irregulars, més grans a les cantoneres, d'un material marronós sobretot més intens en els caires. Té un terrat amb barana carreuada amb gàrgoles a alguns costats. La cel·la queda oberta a cada cara amb una finestra d'arc de mig punt. Deixant a part aquest element, l'aspecte visual del cloquer és de completa nuesa.
Situació: adossat a la façana lateral del migdia per la banda de llevant.
Alçada: 16'60 metres.
Esveltesa; 5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-18929
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  NOVELLA, Pedro J.Rellotges de sol - Catalunya I2016
  1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-05-2015


 • SANTA COLOMA DE CERVELLÓ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF