Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep - BADALONA (CATALUNYA)

(Referència: 6821)


Alçada del campanar 43
Descripció Altitud: 7 metres
Església iniciada al 1920 i consagrada el 1945. Consta de tres grans naus de cinc trams, totes tres amb cobertes d'embigat damunt cinc arcs diafragma apuntats; estan separades a base de pilars vuitavats; en un primer tram hi ha el cor i el sisè és el transsepte que no sobresurt; en el creuer uns arcs encreuats sostenen un embigat; la capçalera la forma un absis poligonal amb un presbiteri de set costats prolongat amb tres trams coberts amb voltes de creueria; inclou una girola de tres metres d'amplada. Els seus murs són de maó vist per fora i de pedra artificial per dins amb una estructura o esquelet de formigó.
Té un orgue damunt un cor situat al braç esquerre del transsepte; el cor principal està situat als peus de l'església, tots dos damunt arcs rebaixats que descansen en mènsules. Al frontis hi té una gran finestra vidriada dividida en cinc obertures d'arcs apuntats amb marc de pedra blanca situada a mitja alçada. El portal en arc rebaixat està flanquejat per unes estretes finestretes; també n'hi ha, encara que més grans, en les ales, totes en arc apuntat.
Dimensions: 51'66 x 9'40 x 17'70 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les tres naus fa 16 metres; la total, incloses les capelles laterals, 20'90; el transsepte en fa 21'80 x 9'19 x 17'70; el sostre del creuer arriba a una alçada interior de 20'90 metres.
Arquitecte: Joan Amigó.
Campanar coetani del temple. Té planta rectangular (9'00 x 7'50 m) i està bastit amb murs de maó vist amb tres finestres altes i estretes triforades i amb arcs apuntats d'aspecte gòtic; estan situades en un primer pis per la banda de ponent, el frontal. Al capdamunt hi ha un terrat amb barana de merlets; al seu centre s'hi aixeca una petita torrella vuitavada, també de maó, coronada de merlets que té al seu damunt una agulla metàl·lica per sostenir les campanes horàries; està coronada amb una creu i una punta pel parallamps. La cel·la sota terrat està oberta amb finestrals llargs i estrets d'arc apuntat, tres al costat llarg i dos al curt; al dessota per la banda de ponent hi ha un rellotge d'esfera. Adossada al costat de migjorn, una torre auxiliar, prismàtica de cinc costats externs inclou una escala de cargol de maó fins a un alt replà on es bifurca, una va cap al rellotge i l'altra segueix cap a la cel·la; a partir d'aquest punt, una estreta escala de formigó a la catalana, sobre voltes i arrapada als murs, arriba al terrat a través d'una trapa.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 43'00 metres; fins al cim de la petita torrella fa 36'20 metres; fins al cim de l'agulla formada per una estructura metàl·lica, 43; aquesta última alçada és la que considero que té el campanar amb agulla; aquesta presenta una estructura que sembla formar part del projecte del campanar.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local E-12
Identificador: IPA-20506
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-01-2006)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-06-2015


 • BADALONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF