Inventari de Campanes

Parròquia de l'Immaculat Cor de Maria (Claretians) - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 6824)


Alçada del campanar 26.86
Descripció Església edificada entre el 1904 i el 1913; té un estil neoromànic amb detalls que recorden el modernisme. Consta d'una planta basilical amb tres naus, transsepte amb cúpula al creuer sobre petxines i tambor, i un absis semicircular amb girola. Les naus estan cobertes per voltes bufades; en la central es recolzen en quatre arcs torals de mig punt peraltats que descansen sobre columnes adossades als pilars que separen les naus; sobre dels pilars també hi van a parar els arcs formers de punt rodó peraltat. Els arcs, les columnes i els pilars són de pedra ben escairada. Els murs exteriors tenen paraments de maçoneria d'un material marronós.
El frontis està obert amb tres portals rectangulars amb la llinda sobre mènsules; estan recoberts per arquivoltes de punt rodó i la central a més a més per un escàs ràfec angular. tenen decoració neoromànca barrejada amb elements goticitzants i mudèjars. Flanquegen la part central del frontis unes torres octagonals de pedra ben escairada; al centre, a mitja alçada, hi ha una gran rosassa calada amb un fris de finestretes cegues d'arc de mig punt per dessota d'ella; també els extrems dels braços del transsepte queden ornats amb grans rosasses. El coronament del frontis és a base d'un fris d'arcuacions cegues sota de la cornisa crestada i angular ornada amb un creu de pedra al cim.
Dimensions: 50'60 x 12'02 x 23'73 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 22'82 metres. El transsepte en fa 22'80 x 11'98 x 23'36 i la cúpula 35'70. Aquesta cúpula externament arriba als 43 metres i es troba coronada per una imatge de pedra del Cor de Maria de 4 metres d'alçada; és una reproducció de la que es mutilà el 1909 (Setmana Tràgica).
Guarda al timpà de la porta principal un relleu del Cor de Maria; una imatge de Maria asseguda amb el Nen a la falda a l'altar major obra de l'escultor Rius; té pintures i mosaics a la volta de l'absis i a les capelles laterals; igualment són valuoses les nombroses vidrieres de colors dels seus abundants finestrals.
Arquitectes: Joan Martorell i Montells (1833-1906); pel que fa a la cúpula (1941) l'arquitecte Joan Bergós i Massó (1894-1974).
Campanar afegit amb posterioritat al moment inicial de l'església sense que preocupés que hi fes joc; de fet queda molt amagat a la vista. Té planta rectangular (4'30 x 3'70 m), murs de maçoneria arrebossats en part i pintats de blanc, coberta plana, finestres d'arc de mig punt, dues per costat, fris d'arcuacions cegues sota cornisa; no hi ha cap campana; s'hi puja amb dificultat per les obres posteriors que n'han mutilat l'entrada i ara hi cal una escala de mà fins arribar a l'entrada que dóna pas a la que queda al seu interior.
Situació: adossat a l'angle nord-est de l'absis, tocant al transsepte.
Alçada: 26'86 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-01-2005)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-06-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 02-03-2021
  Convertir a PDF