Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Carme - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 6843)


Alçada del campanar 42.51
Descripció Església modernista aixecada entre el 1910 i el 1913. Té el cancell obert a una nau única desdoblada en tres naus prop de la meitat; la nau única de la primera part es troba coberta amb una volta de canó sobre quatre arcs torals; inclou el cor sobre sostre horitzontal embigat i amb orgue; la segona part, de tres naus, amb la nau central de 18'88 metres d'alçada, una mica més alta que l'anterior, està coberta amb voltes bufades en cadascun dels seus cinc trams; les laterals estan cobertes per embigats horitzontals que tenen galeries al seu damunt; la separació entre elles es fa per quatre altes columnes esgrafiades; el presbiteri és recte. Els murs exteriors són de maó vist rogencs.
El frontis té una portalada a base d'arquivoltes de punt rodó amb notable llum, tot de maó vist; al mur lateral del cantó de llevant hi ha un altre portal amb llinda sobre mènsules al fons d'un porxo amb volta de canó sota una teulada de dos vessants que fa un angle agut pronunciat que deixa veure una decoració escultòrica al timpà i sobre els muntants. Tota aquesta façana lateral està oberta, en cada tram, per quatre llargs finestrals d'arc de mig punt i alts brancals de cantells arrodonits i, al damunt, un fris de finestretes cegues separades per petites pilastres; als baixos, s'obren òculs de forma triangular amb els vèrtexs arrodonits.
Arquitecte: Josep Maria Pericas (1881-1965).
Guarda les despulles del que fou bisbe de Barcelona el Dr. Laguarda, impulsor de la seva construcció.
Campanar modernista coetani del temple. Té planta rectangular (6'80 x 4'00 m) i està dividit en dos cossos, l'inferior molt alt, el superior o cel·la coronat per una minsa cornisa i una teulada vidriada de dos vessants que formen un angle pronunciat; als costats de llevant i ponent hi ha aixecats dos cossos prismàtics de tres costats que arriben fins a la base de la cel·la; tota l'obra mostra paraments de maó vist amb un sòcol de carreus de pedra grisa a mig picar per fora. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt amb baranes metàl·liques, una a cada cara, enfondides en un marc rectangular doble; hi penja alguna campana. Un matacà es troba situat sota la finestra de la banda de tramuntana.
Situació: sobre l'ala nord de l'edifici de la que se'n destaca molt, proper a la capçalera encarada a ponent.
Alçada: 42'51 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador:
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-04-2003)
 • 6 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 26-06-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF