Inventari de Campanes

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 6853)


Alçada del campanar 38.34
Descripció Església del monestir gòtic fundat pel rei Jaume II el 1326-1327 per desig de la seva esposa la reina Elisenda. Consta d'una sola nau de quatre trams amb volta ogival simple amb claus de volta policromades, absis poligonal de set costats amb vidrieres de colors del segle XIV. Té un gran claustre gòtic de tres pisos. Els seus murs són de carreus ben escairats; al lateral de llevant hi ha l'entrada amb una portada amb el portal rectangular al fons d'unes arquivoltes ogivals damunt de dues fines semi-columnetes; estan recobertes per un guardapols amb detalls decoratius del gòtic flamejant; deixen el timpà nu i la llinda decorada amb escuts heràldics de la reina Elisenda, dels Montcada i del casal de Barcelona.
Dimensions de la nau, només la part d'ella exclaustrada: 37'35 x 12'81 x 21'35 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; la resta de la nau, separada per un mur que dóna a la clausura, està ocupada per un cor alt i la nau monàstica.
Arquitectes: tracista Guillem Abiell, i mestres d'obres Ferrer Peiró i Domènec Granyer
Guarda innombrables records d'art gòtic i de la història catalana dins del recinte monàstic. A la nau de l'església s'hi pot veure el sepulcre de la reina Elisenda de Montcada en la seva imatge de reina jacent a la dreta de l'altar major; al punt del claustre corresponent al del sepulcre, la reina hi és representada, també jacent, com a vídua i penitent. A una estança (capella de Sant Miquel) oberta al claustre es troben les pintures murals (~1343-1346) del pintor barceloní del segle XIV Ferrer Bassa. Té orgue.
Campanar de planta octagonal amb costats de 3'30 metres. Els seus murs tenen paraments de carreus ben escairats de pedra grisenca com tot el temple. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc apuntat i calat, un a cada cara, amb el marc acanalat; la coberta és plana; unes motllures divideixen el seu alt cos en cinc zones uniformes, només amb alguna espitllera i una finestreta d'arc de mig punt al tercer pis. Una escala de cargol d'obra, amb graons de maó, puja pel seu interior.
Situació: angle nord-est del mur de llevant, al costat mateix del portal i dels peus de l'església on queda inserit en part.
Alçada: 38'34 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció BCIN 43-MH-ZA
RI-51-0000431
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-09-2003)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-06-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF