Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Vell o de Provençals - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 6863)


Alçada del campanar 28.62
Descripció Església antiga reedificada cap al segle XV en un estil gòtic tardà i completada el 1688 amb el coronament de la façana amb aires barrocs. Consta d'una nau de tres trams, un d'ells amb el cor; està coberta amb una volta ogival simple; va acompanyada per dos passadissos laterals amb tribunes al damunt i queda capçada per un absis poligonal amb volta gòtica nervada. Té el cor sobre un arc carpanell de pedra. El frontis està obert amb un portal rectangular del gòtic florit a base de motllures flamígeres entrecreuades i, de la meitat en amunt, en estil barroc amb una gran rosassa motllurada a mitja alçada i una minsa cornisa arquejada. Els seus murs són de carreuons ben escairats i disposats en filades uniformes.
Campanar del segle XVIII d'un estil barroc auster. Té planta quadrada (4'00 x 4'00 m) i està bastit amb murs de carreus ben escairats. Dues motllures el divideixen en tres cossos, en el segon dels quals, convertit en cel·la, s'hi allotja una campana; està obert per finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, i amb gàrgoles als angles en la part superior; el tercer consisteix en una torrella, obra moderna, amb finestrals de mig punt, també un a cada cara, i coronat per una cornisa motllurada amb un fris de denticles al dessota i uns pinacles de bola als angles; la coberta consisteix en una cúpula de racó de claustre amb franges de rajoles verdes i blanques en ziga-zaga amb un petit pinacle i una senzilla creu metàl·lica al cim no inclosa en el càlcul de l'alçada. Una segona torre simètrica mig incorporada per la banda de llevant està coberta per una teulada baixa de quatre vessants; antigament tenia terrat i sembla ser que feia les funcions de torre de guaita.
Una escala senzilla d'obra amb una modesta barana de ferro puja adjacent al campanar i surt a sobre la volta de l'església; des de la volta s'entra al cos del campanar i des d'aquest punt es pot accedir a la cel·la per una escala de mà.
Situació: lleugerament incorporat al cos del temple per la seva banda de ponent, cap a la meitat.
Alçada: 28'62 metres.
Esveltesa: 7,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: 08019/3007
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-11-2002)
 • 2 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 05-07-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF