Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - PATERNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 689)


Data de construcció Finals del segle XVIII
Descripció El campanar es troba ubicat prop del prebisteri en un dels angles del creuer, junt a la Capella del Crist de la Fe. La torre és de planta quadrada amb dos cossos, sense comptar amb l'estructura metàl·lica del terrat, alçat tot ell amb rajola. El primer cos es tot llis amb els seus murs lluïts, mentre que als angles intenten imilar els sillars de pedra. Damunt una cornisa es troba el segon cos amb quatre finestres per les campanes, enmarcades al exterior i amb pilastres als angles, rematades amb un fris i cornisa. El terrat està enmarcat amb una balustada amb pinacles i la estructura de ferro. Els elements ornamentals, també de rajona, tenen aquest material a la vista.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes comptaven amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, segurament amb algunes peces de formigó. Des de la Sala de les Campanes baixaven llargues cordes per repicar les tres campanes grans.
Estat anterior Des de la mecanització del 1966 les quatre campanes del segon cos estaven instal·lades amb truja de ferro de la casa Roses. Totes elles comptaven amb motors de vol continu per poder voltejar-les automàticament i a més les tres grans amb martell. Aquesta instal·lació modificava radicalment els tocs tradicionals i tampoc facilitava tocar manual, ja que perderen la particularitat del poble per convertir-se en tocs genèrics. Per un altra banda a l'esctructura metàl·lica del terrat es localitzava la campaneta de les senyals, instal·lada amb truja de ferro i cigonyal. Estava la truja oxidada i la campana no tocava al haver perdut la funció per a la qual va ser fosa.
Estat actual L'estat exterior de la torre es bo, estant el seu exterior completament lluït, menys els elements ornamentals del segon cos. El interior es troba en un regular estat, amb alguns enderrocs. L'escala d'accés al terrat deuria ser reforçada per evitar la caiguda d'alguns elements constructius. Per un altra banda l'estat de les campanes es bo, instal·lades totes elles en les finestres del segon cos amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Es troben mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall, mecanismes que emulen els tocs tradicionals i permeten tocar-les manualment. A més compten amb ballestes per al seu toc manual.
Campanes Compta amb un total de cinc campanes. Del conjunt original fet en l'any 1941 als tallers dels Hermanos Roses de Silla queden tres campanes (la gran, la tercera i la quarta), sufragades com indiquen les inscripcions pels germans Eduardo i Aurelio Mallent Albert. Les altres dos són de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida: la Senyalera (1961) i la Mitjana (1969), dedicada al Santíssim Sacrament. Sabem que aquesta darrera es refosa de altra campana, fosa en 1941 i pagada també pels mecenes de la resta de les campanes.
Tocs tradicionals de campanes Per una banda la Campaneta de les Senyals tocava per avisar als campaners i coordinar alguns tocs amb les celebracions al interior del temple. Possiblement tocara per algunes misses resades, tocada amb el cigonyal. Les altres campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes i a més les tres grans eren repicades amb llargues cordes unides als batalls que arribaven als peus del campanar.
Tocs actuals de campanes Les cinc campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions El campanar es va construir junt al temple parroquial a finals del segle XVIII. Aquest seguix els models dels campanars del barroc amb la diferència de que no té el tercer cos, que segurament no es va construir per falta de financiació. En el seu lloc es va disposar posteriorment de l'actual estructura metàl·lica, instal·lada molt posteriorment. Les primitives campanes es perderen en l'any 1936, motiu pel qual s'encarregaren les noves en 1941. Aquestes es portaren al poble per la seua benedicció i posteriorment pujaren al campanar. En l'any 1961 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida refon la campaneta de les senyals i quatre anys després mecanitzaren tot el conjunt de campanes. La primera proposta de mecanització es va fer en 1964, portant-la en el citat 1966 amb el canvi de les truges de fusta per altres de ferro i la instal·lació de motors de vol continu a les quatre campanes (la de les Senyals no entrava dins del conjunt). A més les tres grans es dotaren de martell per repicar automàticament. El cost de la mecanització va ser de 125.000 ptes. La casa Roses es va encarregar a més de la refosa de la Mitjana en 1969.

En l'any 2006 l'empresa 2001 Técnica y Artesanía va intervindre el conjunt, portant a terme la seua restauració. Les cinc campanes es despenjaren del campanar per netejar-les per dins i fora i reposar les truges de fusta de perfil tradicional valencià. Els mecanismes de toc es renovaren per motors d'impulsos i electromalls. Les campanes foren exposades a partir del 01-12-2006 i pujades al campanar el 15-12-2006.
Notes Cal remarcar que la campaneta de les Senyals no forma part del conjunt i per tant no es deu tocar amb la resta de les campanes.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (19-05-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (15-10-2014)
  • Rogle, roda de campanes
    A la Capella de la Comunió, junt a la porta d'accés a la Sagristia trobem un rogle de campanetes de moderna factura.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    BALLESTER ANGUIS, DiegoSan Vicente Ferrer en Paterna1956
    LLOP i BAYO, FrancescToques de campanas y otros rituales colectivos para alejar las tormentas1988
    AVANLa parroquia de San Pedro Apóstol de Paterna recibe esta tarde sus cinco campanas restauradas2006
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIALes cinc campanes de San Pere Apòstol de Paterna es baixen per ser restaurades2006
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20062006
    HORTANOTICIAS.COMLas seis campanas de 1941 de la iglesia de San Pedro Apóstol regresan a su ubicación original tras su restauración2006
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.Calendario 20082008
    REDACCIÓNEl volteo manual de campanas convoca ya a las fiestas de Paterna2011
    Levante-EMVLos campaneros recuperan más de 300 toques manuales en desuso desde el siglo XV2012

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    El gremio de los campaneros - Campanas y tormentas 19-03-201202:08
    31 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 25-01-2024

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSantíssim Crist de la Fe (0)ROSES ATZENETA19613525
    Sala de les CampanesSanta Bàrbera (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)194160125
    Sala de les CampanesSant Pere (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194174235
    Sala de les CampanesSantíssim Sacrament (3)ROSES ATZENETA196993464
    Sala de les CampanesSant Vicent Ferrer (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)1941114858

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • PATERNA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 94 Visitants: 94 Usuaris: 0