Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume (antiga Trinitat) - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 7005)


Alçada del campanar 31.76
Descripció Església tardogòtica aixecada el 1529 prolongada amb una nova capçalera goticitzant el 1619. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta ogival i capçada per un absis recte de tres trams; l'acompanyen dos passadissos laterals amb voltes ogivals, cimbori octagonal sobre petxines amb volta ogival. Té un cor als peus i unes tribunes sobre els laterals.
El frontis té un portal rectangular del 1398 recobert per tres arquivoltes amb bordó flamejant que deixen al seu dessota un timpà amb la imatge en mig relleu del patró obra de Josep Santigosa del 1879 i la llinda amb un fris figurat. Unes fines pilastres flanquegen la portada. Dues finestres gòtiques d'arc de mig punt es troben a poca alçada, altres dues de més grans a mitja alçada amb arcs d'ogiva i decoració flamejant, una rosassa amb motllures i guardapols a la part alta i una cornisa motllurada angular amb un fris d'arcuació cega gòtica al dessota i un altre de flametes al damunt.
A banda i banda del cos central del frontis unes fines columnetes adossades recorren les cantoneres de dalt abaix des d'una motllura horitzontal que es troba a l'alçada de la llinda del portal; descansen en mènsules decorades; arriben fins a l'alçada de les segones finestres on hi troben una fina motllura amb una decoració en baix relleu com una mena de petit capitell; prossegueixen fins al capdamunt i destaquen de la cornisa amb sengles florons crestats. El mur del frontis és de carreus de pedra grisa; per l'interior els paraments del temple mostren carreus petits i matussers; són ben escairats i grans als arcs i pilars.
Arquitectes: Ramon de la Porta i Bartomeu Gual pel que fa a la portalada; Joan Costura pel que fa a la capçalera; va ser restaurada entre el 1866 i el 1880 per Josep Oriol Mestres.
Guarda un retaule gòtic calat de talla del segle XV dedicat al rei Martí anteriorment conservat a la Catedral. A la sagristia s'hi troba una bonica imatge barroca de sant Jaume.
Campanar coetani del temple. Té un primer cos gòtic de planta quadrada (4'12 x 4'12 m) amb murs de pedra carreuada; el segon cos del 1722 és octagonal amb paraments de maó vist i caires de carreus; en ell s'hi ubica la cel·la oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa motllurada i una teulada vuitavada baixa. L'escala que puja per l'interior ho fa des del cor; és moderna, sobre voltes, arrapada als murs i deixa un ull central; a partir del cos vuitavat es fa més estreta.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 31'76 metres.
Esveltesa: 7,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: 08019/620
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-03-2003)
 • 14 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-06-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF