Inventari de Campanes

Basílica Parroquial de Sant Josep Oriol - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 7008)


Alçada del campanar 42.55
Descripció Església aixecada entre el 1917 i el 1926 en estil renaixentista. Consta de tres naus sota sostre embigat i amb un ric teginat separades a cada banda per fileres de vuit columnes de capitell compost (columnes monolítiques de granit de Girona d'una sis metres d'alçària i amb uns capitells de marbre blanc que en total l'eleven a 7'62 m); té transsepte, cimbori quadrat damunt quatre arcs de mig punt, presbiteri semicircular, girola, absis semicircular i cor alt als peus. Un atri porticat amb tres arcs de mig punt tancat amb reixes es troben a la base del frontis. Sota porxo hi ha cinc portals rectangulars, un gran fris de mosaic al seu damunt separa el porxo d'una zona superior formada per cinc finestres d'arc de mig punt entre columnes jòniques que il·luminen el cor; està coronat per una cornisa horitzontal sobre caps de biga i per un frontó triangular en posició endarrerida no gaire visible des de l'exterior.
Dimensions: 61'80 x 12'32 x 15'69 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada de les tres naus juntes en fa 22'97 i l'alçada del cimbori 19'95.
Arquitecte: Enric Sagnier i Villavecchia (1858-1931) i el mestre d'obres Francesc Riera de Barcelona.
Guarda un Santcrist obra de l'escultor Alfons Pérez i diversos mosaics com el de l'absis amb el “Pantocràtor” de Lluís Bru i Salelles; d'ell mateix és “Esposoris de Maria i Josep”. El fris de la façana i també d'altres com per exemple els dels campanars són obra d'Enric Querol. Té orgue.
Campanars bessons d'estil renaixentista, inacabats per ben poc, aixecats entre el 1927 i el 1930. Tenen planta quadrada (6'00 x 6'00 m) i estan bastits amb murs de maó vist i carreus a cantoneres de pedra blanquinosa de Montjuïc i de Múrcia. Tenen finestres d'arc de mig punt a cada pis; al superior, un òcul. La cel·la situada al capdamunt està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, flanquejades per dues pilastres jòniques i amb una base formada per una motllura composta amb decoració de denticles al seu dessota. Estan coronats per una cornisa amb frontó triangular a cada costat decorats amb denticles i amb uns pinacles de bola a cada angle; la coberta la formen unes cúpules semiesfèriques amb cupulí que han quedat a mig fer. Els baixos del campanar de l'esquerra estan ocupats pel baptisteri. A tots dos hi ha amplis portals d'entrada.
Situació: damunt les ales del temple fent angle als dos extrems del frontis encarat al sud-sud-est.
Alçada: 42'55 metres.
Esveltesa: 7,1
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-08-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-03-2007)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-06-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF