Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pacià - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 7021)


Alçada del campanar 34
Descripció Església neogòtica iniciada el 1850, acabada gairebé el 1872 i consagrada el 1881; fou construïda inicialment per a un col·legi de les religioses franceses de Jesús i Maria, posteriorment fou convertida en parròquia (1923). Consta d'un ampli atri, cancell vidriat i d'una nau de cinc trams coberts amb voltes de creueria i amb un transsepte. Té el cor sobre el cancell damunt un embigat cassetonat. El terra presenta mosaics multicolors de marbre de Carrara, amb dibuixos geomètrics imitació dels romans; foren projectats per Antoni Gaudí, mutilats en part el 1909 (Setmana Tràgica) i refets avui dia amb materials menys nobles.
Davant del frontis, en un cos que sobresurt hi té un portal en arc un pèl apuntat que dóna pas a l'atri i està cobert per una teuladeta que sobresurt damunt caps de biga; en una situació una mica endarrerida, després de pujar unes escales que condueixen a un vestíbul amb portals a dreta i esquerra (rectoria i dependències parroquials) i al que dóna al temple; aquest lloc està recobert per una teulada de doble vessant amb una cornisa angular sobre permòdols. Darrere d'aquests llocs s'aixeca el frontis del temple que presenta un acabat incomplet, sense recobriment, i amb una petita finestra d'arc de mig punt sota l'angle de la minsa cornisa superior. Els seus murs d'un gruix de metre i mig i amb grans contraforts exteriors són de maó vist.
Dimensions: 38'00 x 10'40 x 21'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'atri té una fondària de 8'83 metres; si els sumem a la llargada de la nau, el temple en faria 46'83; el transsepte en fa 20'46 x 6'28 x 7'60.
Arquitecte: Joan Torres, del mateix Sant Andreu.
Campanar neogòtic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (5'00 x 4'80 m) i està bastit amb murs de maó vist. Està coronat per una cornisa motllurada fent angle a cada cara i amb un fris d'arcs cecs ogivals al dessota; està cobert amb una teulada a quatre vessants. La cel·la queda oberta a cada costat amb dues finestres d'arc calat apuntat i amb l'ampit que sobresurt; hi pengen campanes. Un rellotge d'esfera es troba sota la cel·la a la cara frontal. Per l'interior hi puja una escala sobre voltes arrapada als murs que deixa un ampli ull central. La seva alçada dóna una visió excessiva de verticalitat ja que els seus murs no tenen cap element que la trenqui llevat d'alguna estreta i allargassada finestra en arc apuntat en dos nivells que no són suficients per anul·lar la seva nuesa.
Situació: adossat al mur nord fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 34'00 metres.
Esveltesa: 6,8
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-11-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-11-2008)
 • 3 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 05-07-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF