Inventari de Campanes

Monestir de Sant Pau del Camp - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 7022)
Alçada del campanar 21
Descripció Església romànica del segle XII que pertanyia a un antic monestir. Té planta de creu grega; les seves dues naus en creu estan cobertes amb voltes de canó seguit lleugerament apuntat; tenen una cúpula sobre trompes al creuer dins un cimbori octagonal irregular amb òculs atrompetats als costats grans, segurament d'una etapa posterior a la inicial. La capçalera la formen tres absis semicirculars amb decoració del romànic llombard a base d'arcs cecs, amb lesenes també en el central; els petits estan situats als braços del transsepte i el central, més ampli, a la capçalera de la nau major; tenen un arc presbiteral molt ample que fa que tots tres semblin allargats per un tram. Els seus murs són de carreus ben escairats, en alguns panys més ben polits que en altres.
Té adjunta una sala capitular gòtica i un petit claustre del segle XIII; el claustre està tancat per un podi amb una columnata amb arcs trilobulats sostinguts per columnetes aparellades de capitells amb relleus figuratius; té pilars als angles i al centre de cada costat.
El frontis queda obert per un portal rectangular recobert d'un arc de mig punt amb un bordó motllurat decorat amb boles a l'intradós i que descansa en mènsules; l'arcada reposa sobre columnetes, una per banda, amb una imposta decorada amb relleus florals; al timpà hi ha relleus figuratius; al damunt del portal un relleu mostra els dits de Déu i, a banda i banda, relleus que representen una àliga i un àngel; a mitja alçada, a les zones laterals, hi ha tres arcs cecs sobre mènsules entre bandes verticals, al damunt dues finestres de punt rodó i una gran rosassa atrompetada i motllurada sota mateix de la cornisa angular; al seu dessota també hi figuren, a cada banda, tres grans arcs cecs damunt mènsules.
Dimensions: 24'00 x 7'90 x 9'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 19'00 x 7'00 x 8'50 i el claustre 14 x 13-14.
Guarda la làpida funerària encastada en el mur del braç esquerre del transsepte del comte de Barcelona Guifrè II (897-911) fundador inicial del monestir; també té alguns capitells visigòtics i sarcòfags, entre altres, els de la família Bell-lloc cofundadora del monestir del segle XII.
Campanar romànic octagonal aixecat sobre trompes en el creuer. Té planta inicial rectangular (9'00 x 7'50 m) i acabat amb un terrat amb barana de carreus. Queda coronat per una espadanya del segle XVIII de dos ulls en arc de mig punt i sense campanes elevada sobre el mur de ponent i coberta per una teulada que forma un perfil sinuós, convex al centre i còncau a les ales. Presenta paraments de carreus petits als murs i grans a les cantoneres disposats en filades uniformes i units per un morter de calç força visible.
Alçada: 21'00 metres.
Esveltesa: 2,3
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional BCIN 20-MH RI-51-0000025
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-04-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  PULIDO, MarkConcierto con las Bilas en Barcelona - 18 y 19 de enero2018
  5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-07-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF