Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Nolasc - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 7023)


Alçada del campanar 29.26
Descripció Església barroca edificada entre el 1710 i el 1746. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte que queda gairebé tot ell cobert per un tambor i una cúpula semiesfèrica sobre petxines i arcs de mig punt; conserva la forma de mitja taronja també per l'exterior i amb recobriment de rajoles de colors i un pinacle al cim; és una imitació de la cúpula de l'església barcelonina de la Ciutadella.
Un porxo es troba davant del frontis; té cinc arcs de mig punt pel davant i un a cada costat sobre columnes toscanes i pilars als dos angles; està tancat per reixes; els seus elements han estat aprofitats de l'antic claustre conventual del segle XVII; al seu damunt s'hi troba un bonic terrat amb balustrada de pedra i pinacles als seus dos extrems. Un portal rectangular flanquejat per dues finestres igualment rectangulars s'aixopluguen sota el porxo. Per sobre del terrat, el frontis presenta una gran fornícula amb imatge acolorida a base de rajoles, un òcul motllurat i atrompetat, i una cornisa motllurada angular amb pinacle amb creu al cim i un òcul el·líptic al dessota.
Dimensions: 25'65 x 7'68 x 15'67 metres de llargada, amplada i alçada respectivament pel que fa a la nau que arriba fins al fons del presbiteri tancat per un mur corbat i que no es correspon amb l'absis semicircular que es troba a la capçalera de l'església; des del fons de les capelles laterals, l'amplada total és de 14'40 metres; el transsepte en fa 14'02 x 7'67 x 15'25; la cúpula arriba als 23'42 metres per l'interior; el porxo té una fondària de 3'13 metres i no queda inclòs en la llargada de la nau.
Guarda pintures murals degudes al pintor francès neoclàssic resident a Barcelona Josep Flaugier (1757-1813); constitueixen el retaule de l'altar major que cobreix el presbiteri i la volta de quart d'esfera respectiva; també són seves les pintures que cobreixen interiorment la cúpula; representen la Coronació de Maria, i les que es troben en les petxines a base de grisalla.
Campanars bessons, un d'ells acabat fa pocs anys, l'altre del segle XVIII, a banda i banda del frontis. Tenen planta gairebé quadrada (3'50 x 3'90 m) amb cel·les de quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, a cadascun dels dos campanars, i motllures a sota i sobre de les finestres. Estan coronats per una cornisa motllurada i cobertes planes amb armadures metàl·liques per a sostenir campanetes, armadures que no s'han tingut en compte en fer el càlcul de la seva alçada.
Situació: damunt les ales del temple, a banda i banda del frontis orientat a llevant fent angle al nord-est i al sud-est respectivament.
Alçada: 29'26 metres per tots dos campanars.
Esveltesa: 7,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: 08019/3036
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-08-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-07-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 02-03-2021
  Convertir a PDF