Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Consol - ALTEA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 71)Data de construcció Finalitzat en 1910
Descripció Junt a la façana del temple parroquial es localitza el campanar, que segueix els models de les torres barroques valencianes, sense el remat característic. Compta amb dos cosso alçats amb rajola, emprant sillería per als angles i com element de reforç amb diversos anells al llarc del primer cos. Una cornisa separa el primer del segon on es situen les campanes, amb quatre finestres i en la cara exterior quatre pilastres toscanes per cara i cornisa. Remata la torre una balustrada.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior En 1995 es documenten tres campanes, una d'elles badada. Posteriorment ha sigut refosa aquesta i s'ha afegit una quarta campana. Les noves foren fetes per la fàbrica ROSAS, antiga i nova.
Hi ha una biga lateral en el centre de la sala, segurament completada amb un altra desapareguda, de la qual queden les marques, i que podria servir per albergar una campana petita, tant per als senyals al campaner com per a tocs de missa de dia feiner.
Estat actual En la sala de campanes resten encara elements de la instal·lació tradicional. En primer lloc pugen dues cordes dels tocs antics, una d'elles arriba al peu del campanar, sense estar connectades a cap campana. En la sala hi ha un parell d'annelles baix la campana (1) i restes d'altres, així com un altra anella alta, damunt i a la dreta de la campana (4) segurament per fixar-la i evitar el seu moviment en els repics manuals.
Tres de les campanes conserven els motors continus modificats, amb reductora incorporada, i corretges tancades, de llarg desmuntatge i col·locació per als tocs manuals. La campana més nova té motor d'impulsos, que facilita, de manera immediata, el volteig manual.
Les quatre campanes estan dotades d'electromalls CLOCK-O-MATIC, però la caixa de connectors de la sala no té cap interruptor, exterior ni interior, per desconnectar elèctricament els mecanismes. Igualment la instal·lació elèctrica, amb bons materials, penja de qualsevol manera dels murs de la sala.
La conservació és excel·lent, malgrat trobar-se a la vora de la mar, ja que les distintes truges de ferro i altres instal·lacions estan mantigudes regularment. No obstant seria convenient la seua restauració, substituïnt-les per truges de fusta, que no sols conserven la sonoritat tradicional, i permeten tocar manualment les campanes, sinó que aporten menors esforços tant a la fàbrica de l'immoble com a les campanes i als seus batalls.

El dia 06-07-2013 es documenta una bandera blanca en la terrassa del campanar. És un signe habitual en altres diòcesis, com ara la Primada de Toledo, que indica que un fill de la parròquia va a ser ordenat sacerdot, sense assenyalar explícitament si va a cantar la primera missa en aquesta parròquia o no.
Intervencions El 13 de febrer de 2020 es baixen les campanes per CAMPANAS ROSAS de Torredonjimeno per a la seua restauració, sense saber-se en què consistirà aquesta.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (08-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; BUIGUES METOLA, Marcos, LLOP i BAYO, Francesc, SARRIÓ ANDRES, Pau (06-07-2013)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (07-07-2013)
 • LLOP i BAYO, Francesc (14-07-2013)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (15-03-2020)
 • Matraca
  Hi ha un possible suport de matraca, damunt la campana (1), del qual resta només un dels dos troncs (i el buit de l'altre)

   

  Rogle, roda de campanes
  Hi ha un rogle peculiar, amb només 6 campanes (3 i 3).

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  LLOP i BAYO, Francesc"Pianos" per a la cantà de missa de Miguel CANO2013
  COELLO, DiegoLa iglesia parroquial de Altea, sin campanas hasta Pascua2020
  LLOP i BAYO, FrancescLa reparación de las campanas de Altea: un caso de destrucción patrimonial2020
  PARROQUIA NUESTRA SEÑORA DEL CONSUELO - ALTEARegresan las campanas a su torre2020

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  ROSAS, CAMPANASRestauración campanas Ntra Sra del Consuelo de Altea 2020 21-05-202006:57
  110 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor BUIGUES METOLA, Marcos
  Actualització 15-03-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  campanarNuestra Señora del Consuelo (refosa)MANCLÚS, SALVADOR197794481
  Sala de campanesSantíssim Sacrament (refosa)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1948113835

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesSant Blai (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194372216
  Sala de campanesMare de Déu del Consol (2)ROSAS, CAMPANAS200590422
  Sala de campanesSantíssim Crist del Sagrari (3)ROSAS, HIJO DE MANUEL200096512
  Sala de campanesSantíssim Sacrament (4)ROSAS, CAMPANAS2020110771

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de la Mare de Déu del Consol - ALTEA (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Motor elèctric

  AutorsCRONOS
  Empresa de mantenimentCRONOS
  Descripció La mostra de control del rellotge du la inscripció "Talleres Cronos / ROQUETAS / Tarragona".
  El rellotge en funcionament és sense dubte l'element patrimonial de major interés de tot el campanar, ja que es troba en perfecte estat de marxa, encara que està totalment desconnectat, tant de la mostra o esfera (accionada per motor connectat a l'ordinador) com de la soneria o toc de les campanes. No obstant, el rellotge, encara que funciona, es troba totalment fora d'hora (les 09:45 quan es va documentar a les 11:12 hores).
  El rellotge tocava les mitges hores amb un cop, i les hores amb repetició, exclusivament amb la campana major.
  Caldria mantindre no sols el funcionament del rellotge, sinó el seu control tant de la mostra o esfera com del toc de la campana major, encara que en aquest cas seria convenient amb l'electromall d'aquella, per evitar possibles cops i avaries. Així mateix caldria sincronitzar el rellotge amb l'ordinador, de manera que no sols continuara funcionant sinó que ho fera de la manera més exacta possible.
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 07-07-2013
  5 Fotos

 • ALTEA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-02-2023
  Convertir a PDF