Inventari de Campanes

Ermita de Sant Vicent Ferrer - BORRIOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 7100)


Data de construcció Construït en 1667, reformat en 1730.
Descripció L'Ermita de Sant Vicent Ferrer compta amb una espadanya, situada a la part més alta de la façana principal. Aquesta té una finestra per la campana i una creu la remata.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'espadanya es troba en bon estat de conservació. La campana està instal·lada a la finestra d'aquesta amb truja de ferro i compta amb batall lligat. Per voltejar-la disposa d'un cigonyal
Campanes L'ermita compta amb una campana, fosa en 1959 per Salvador Manclús del Grau de València junt a altres per a la Parròquia i l'Ermita del Calvari. Va ser beneïda el 29 de març del mateix any, Diumenge de Pasqua, junt a altres quatre campanes i pujada a l'espadanya. Es tracta d'una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada. Les inscripcions foren afegides quan la campana va ser encomanada per a Borriol.
Tocs actuals de campanes La campana volteja manualment des del interior del temple amb una cadena unida al cigonyal.
Intervencions L'ermita de Sant Vicent Ferrer va ser construïda al lloc on segons la tradició va predicar el sant. La construcció porta la data de 1667 i va ser reformada en 1730. L'espadanya podria haver estat construïda en aquesta reforma.
Propostes Es deuria restaurar la campana, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià, per motius de conservació de la mateixa i de sonoritat.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de l'ermita i la campana.] (05-08-2015)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 09-02-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSant Vicent Ferrer (1)MANCLÚS, SALVADOR19595072

 • BORRIOL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF