Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu dels Desemparats - L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (CATALUNYA)

(Referència: 7121)


Alçada del campanar 40.18
Descripció Església aixecada entre els anys 1942 i 1949. Té planta poligonal de vuit costats coberta per una sostre piramidal baix amb un cimbori vuitavat al centre amb obertures que li permeten donar llum a l'interior; l'altar major s'acull en un dels costats on hi ha un presbiteri poligonal de cinc cares; a cadascun dels costats de la nau s'hi allotja una capella, menys als que donen als dos portals; un d'ells al centre encarat a l'altar major, un altre en un lateral. El cor al peus descansa damunt un pis horitzontal que es recolza en tres arcs de mig punt sobre quatre columnes toscanes; altres com elles es troben també davant les capelles a manera de porxos interiors als extrems de l'eix transversal. El portal principal queda obert sota del campanar; és atrompetat en arc de mig punt de pedra blanca amb motllures, tres d'elles bossellades, que es prolonguen fins al terra; té unes poques grades al davant; al mur lateral de migdia se n'hi obre un altre d'estructura semblant, sense grades.
Dimensions: l'eix central fa 31'50 x 24'61 x 13'34 metres respectivament de llargada, amplada i alçada, aquesta calculada en la part més baixa; el cimbori arriba als 21'60 metres; l'eix transversal, des del fons de les capelles mesura 36'60 metres.
Arquitecte: Manuel Puig-Janer, arquitecte municipal; mestres d'obres Miquel Soldevila de la demarcació i, pel sostre, José Molas, de Barcelona.
Guarda unes pintures murals del 1965 a murs i voltes de les capelles de l'artista Rafael Rosés; la imatge de la Mare de Déu dels Desemparats a l'altar major és deguda a l'escultor Carlos Fernando.
Campanar del 1950-52 merament funcional. Té planta quadrada (7'02 x 7'02) amb un primer cos compacte que es troba damunt l'entrada principal; en un primer pis es troben tres finestres en arc de mig punt obertes a la cara frontal; aquest cos està coronat per una cornisa motllurada destacada; el segon cos el forma un prisma allargassat amb dues obertures, una a la part baixa i una altra de geminada a l'alta; els seus murs estan arrebossats i pintats d'un color ataronjat mentre que el primer cos és d'un color grisenc; part damunt hi té una cornisa motllurada i una torrella amb la cel·la de murs igualment ataronjats amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara i un rellotge d'esfera al damunt; una nova cornisa i una teulada a quatre vents coronen el cloquer amb un petit pinacle al cim. Una escala del tipus català sobre voltes inclosa en el centre del prisma i que deixa un escàs ull d'escala dóna accés a la cel·la, on hi pengen campanes, situada a la torrella.
Situació: damunt el cancell corresponent al portal principal als peus del temple, mur que es troba encarat a ponent.
Alçada: 40'18 metres.
Esveltesa: 5,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador:
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-10-2007)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-08-2015


 • L'HOSPITALET DE LLOBREGAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF