Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida - L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (CATALUNYA)

(Referència: 7122)


Alçada del campanar 58.68
Descripció Església aixecada entre el 1939 i el 1947 amb detalls renaixentistes com el porxo i les columnes interiors; té una estructura a la resta amb pretensions renovadores. Consta de tres naus de sis trams i amb capelles laterals; estan capçades per un absis semicircular; tot ell està pintat per l'interior i té un arc presbiteral de mig punt d'àmplia obertura com la de la nau central; el sostre de la nau està constituït per grans cassetons i per un embigat lleugerament inclinat a les dues naus laterals; té cinc capelles laterals poc fondes per banda; les naus estan separades per robustes columnes toscanes monolítiques de pedra grisa, quatre per banda. El cor sobre una estructura horitzontal de formigó es recolza en dues columnes idèntiques a les que separen les naus.
El frontis està precedit d'un porxo amb una teulada d'un sol vessant sobre tres arcs de mig punt que descansen en quatre columnes toscanes monolítiques i que permeten tancar-lo mitjançant un reixat de ferro forjat; per damunt del porxo la façana té cinc obertures rectangulars verticals, sense marc, i està coronada per una cornisa angular corresponent a una teulada de dos vessants.
Els portals situats sota el porxo són tres, tots ells amb marcs motllurats de pedra blanca; el central en arc de mig punt és més alt que els altres dos que són rectangulars i que tenen una destacada motllura horitzontal i una arcada de mig punt al damunt. A banda i banda del frontis s'aixequen, a l'esquerra, un alt campanar i a la dreta, una torre quadrangular coronada per una torrella octagonal amb una finestra rectangular a cada cara; acull el baptisteri. La capçalera presenta una façana central recta i, a cada banda, dos alts i robustos absis poligonals coronats per un cos amb òculs circulars a cada costat. Tots els murs del temple tenen paraments de maó vist de color rogenc que destaquen de les columnes grisenques i de les motllures i dels marcs de les finestres blanquinosos.
Dimensions: 36'25 x 13'80 x 16'30 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el porxo, no inclòs en la llargada de la nau, té una fondària de 4'63 metres; l'amplada de les tres naus fa 25'80 metres i si s'hi suma la fondària dels altars laterals en fa 29'13.
Arquitecte: Manuel Puig-Janer, arquitecte municipal.
Guarda algunes obres de l'escultor Rafael Solanic i Balius (n . 1895); les pintures de l'absis fetes el 1961 es deuen a J. Torras i Viver.
El campanar fou aixecat el 1943. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (7'02 x 6'77 m); al seu damunt s'hi aixequen tres torrelles de perímetres sensiblement més reduïts, també quadrangulars les dues primeres i amb tres finestres de punt rodó a cada costat on hi pengen les campanes, i octagonal la tercera o superior amb finestres rectangulars, una a cada cara; està coronada per una cornisa i una teulada piramidal; al seu damunt hi ha un penell metàl·lic amb la figura d'un àngel que no queda inclòs en la mesura de l'alçada indicada. Els murs, com el de tot el temple, presenten paraments de maó vist; al llarg de les cares del primer cos alt hi ha unes bandes verticals de pedra blanca inserides en un gran plafó rectangular i, al damunt, un altre cos cúbic amb un enquadrament que inclou un rellotge d'esfera visible a cada costat. Una escala del tipus català sobre voltes i arrapada als murs permet accedir a l'àrea del rellotge; des d'allí fins a les torrelles convertides en les cel·les hi ha una escala de cargol; avui dia (2007) l'obra de l'escala no queda degudament acabada per manca d'un arrebossat i enllosat dignes.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 58'68 metres.
Esveltesa: 8,3
Protecció Bé cultural d'interès local 1533
Identificador: IPA-20651
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-10-2007)
 • 8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-08-2015


 • L'HOSPITALET DE LLOBREGAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF