Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia de Provençana - L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (CATALUNYA)

(Referència: 7124)


Alçada del campanar 31.57
Descripció Església amb aires neoromànics aixecada després del 1939 al darrere de la primitiva romànica. Consta d'una nau de cinc trams amb sostre de grans cassetons sobre grans bigues horitzontals; està capçada per un absis poligonal per fora i semicircular per dins amb un triple arc triomfal de mig punt i un tram presbiteral cobert també per cassetons. Presenta profundes capelles laterals que sobresurten com absidioles poligonals per cada banda de l'església; els paraments per l'exterior són de maó vist damunt un sòcol de pedra artificial carreuada; per l'interior els murs queden arrebossats i emblanquinats tirant a color crema; el cor descansa en una estructura de formigó amb base horitzontal que cobreix un primer tram i un atri.
Un primer tram amb l'atri, de teulada de dos vessants més baixa que la de la nau del temple, aixopluga el portal d'entrada a la nau que es troba al capdamunt d'unes altes grades. El portal d'aquest primer tram té un marc de pedra blanca amb tres arquivoltes de mig punt sobre columnetes i amb un bordó sobre mènsules; al damunt de la portalada hi apareixen set finestres en arc de mig punt amb una columneta adossada a cada brancal; tant ella com el marc són de pedra blanca.
La façana principal del temple es troba més endarrerida que el primer tram i presenta també finestres de mig punt, totes elles emmarcades per pedra blanca i, por coronament, una cornisa angular amb un fris de petits arcs cecs al dessota igualment en pedra blanca.
Dimensions: 37'95 x 12'97 x 12'33 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'atri té una fondària de 4'37 metres i no està inclòs en la llargada indicada de la nau; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 20'55 metres.
Guarda unes pintures recents (2012) en la volta del presbiteri d'imitació a les romàniques de Santa Maria de Taüll fetes amb aerosols per dos grafiters: Rubén Hernández i Raúl Sánchez (Rudi i House).
Campanars bessons neoromànics dels anys quaranta del segle XX. Tenen planta quadrada (3'05 x 3'05 m) i els seus murs de maó vist només tenen una finestra de punt rodó a cada cara a la part alta oberta en una estança que fa de cel·la, i una motllura destacada al capdamunt amb un fris llis de pedra blanca al dessota; per coronament s'aixequen sengles torrelles amb finestres d'arc de mig punt triforades a cada cara i coronades per una cornisa motllurada amb un fris d'arcs cecs al dessota i una teulada piramidal; aquestes torrelles tenen els murs arrebossats i pintats de color gris clar; les finestres i el fris són de pedra blanca. Dels dos campanars, el de l'esquerra és l'únic que funciona com a tal i que està dotat d'una gran campana. L'escala per accedir a la cel·la és la típica catalana sobre voltes arrapada als murs.
Situació: a banda i banda del frontis que es troba encarat a llevant lleugerament desviat cap al nord.
Alçada: 31'57 metres.
Esveltesa: 10,3
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-10-2007)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-08-2015


 • L'HOSPITALET DE LLOBREGAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF