Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Adrià - SANT ADRIÀ DEL BESÒS (CATALUNYA)

(Referència: 7126)


Alçada del campanar 27.13
Descripció Església refeta el 1950. Consta d'una nau i dos passadissos laterals entre capelles; la nau està coberta per una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; els passadissos estan separats de la nau per arcs formers de mig punt damunt pilars cruciformes; té un transsepte amb cúpula sobre petxines i tambor cilíndric al creuer, i per capçalera un presbiteri semicircular tancat per un mur recte amb una rosassa a mitja alçada. Els seus murs exteriors són de maó vist, els interiors, arrebossats i pintats de blanc.
El frontis presenta dues zones: els baixos amb l'entrada i el portal en arcada de mig punt al centre flanquejada per altres dues de cegues, tot en un cos que sobresurt lleugerament cobert per un petit ràfec i amb els paraments a sobre les arcades arrebossats i emblanquinats; descansen en quatre pilastres de formigó; la zona superior, de maó vist, presenta una rosassa calada a mitja alçada i una cornisa angular amb un pinyó que ostenta una creu blanca al centre. A banda i banda hi ha aixecades dues torres, la de la dreta, més alta, fa de campanar; la de l'esquerra, esta coberta per una minsa cornisa i una teulada a quatre vents amb una creu al cim; sota teulada té finestres rectangulars amb marc de pedra blanca tancades amb vidrieres. Totes dues torres tenen els paraments, com el frontis, de maó vist.
Dimensions: 31'17 x 9'96 x 11'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou 2'55 metres de la fondària de l'atri; l'amplada total de les tres naus fa 18'54 metres; la cúpula arriba a una alçada de 20'72 metres; el transsepte en mesura 25'12 x 9'96 x 11'00.
Campanar merament funcional coetani del temple. Té planta quadrada (3'05 x 3'05 m). Està bastit amb murs de maó vist menys al capdamunt que els té arrebossats i emblanquinats. Aquest últim cos constitueix la cel·la que es troba oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a cada cara on hi pengen campanetes; està coronat per una minsa cornisa i una teulada de quatre vessants amb creu metàl·lica al cim no inclosa en l'alçada indicada del campanar. Els seus murs tenen una esfera de rellotge sota la cel·la a la cara frontal i, més avall, en dos nivells, finestres rectangulars amb marcs de pedra blanca a dues cares. Es tracta d'un campanar de dos colors, cosa pintoresca i poc seriosa impròpia d'un edifici religiós; el qualifico, amb una certa ironia, com un campanar de vainilla i xocolata.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 27'13 metres. La torre de l'esquerra arriba fins a l'alçada de la teulada del temple.
Esveltesa: 8,9
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-12-2005)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-08-2015


 • SANT ADRIÀ DEL BESÒS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF