Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Baptista - SANT ADRIÀ DEL BESÒS (CATALUNYA)

(Referència: 7127)

Alçada del campanar 34.94
Descripció Església aixecada entre el 1949 i el 1952. Consta de tres naus, la central coberta amb volta de llunetes sobre sis arcs torals de mig punt; les laterals, més aviat passadissos, amb voltes de canó perpendiculars a l'eix de l'església; estan separades per arcs formers de mig punt sobre pilars cruciformes. Té un cor sobre un arc carpanell i una volta d'aresta. Els seus murs són de maó vist per l'exterior, arrebossats i emblanquinats per dins.
El frontis queda dividit en dues zones: la baixa, amb el portal rectangular i llinda lleugerament arquejada, consisteix en un pany de mur rectangular arrebossat i emblanquinat amb un sòcol pintat de gris; la zona superior, tota ella amb un parament de maó vist, presenta una rosassa motllurada amb un marc de pedra blanca i està coronada per una minsa cornisa típica de les façanes barroques, semicircular convexa al centre i horitzontal a les ales. És lamentable el mal gust de pintar de blanc una àmplia franja del frontis, i un sòcol de gris, com si fos una bandera, quan, tot ell de maó vist, seria seriós i de bon gust; en tot cas, crida l'atenció.
Dimensions: 33'86 x 11 x 15'25 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 18'46 metres.
Campanar merament funcional coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (3'90 x 4'25 m); esta dividit en tres cossos; el primer, el més allargassat, només té una espitllera a mitja alçada en les cares nord i est; el segon, poc alt, té un parament de maó vist de to més clar que els altres; està separat del primer i el tercer per senzilles motllures; el tercer és on s'ubica la cel·la oberta a cada cara amb una finestra d'arc de mig punt amb bordó sobre impostes senzilles; hi penja alguna campana. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat també de maó vist amb una creu metàl·lica al cim no inclosa en el càlcul de l'alçada del campanar. Una escala del tipus propi de Catalunya, amb graons de pedra sobre voltes i arrapada als murs permet accedir a la cel·la; un últim tram es fa per una escala de gat. Cal destacar com els murs de maó vist tenen dos colors marronosos, la meitat baixa més intens que la superior. No arriba al mal gust però no té sentit des del punt de vista estètic.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle, lleugerament oblic, al nord-est del frontis encarat al llevant.
Alçada: 34'94 metres.
Esveltesa: 8,2
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-12-2005)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 08-08-2015


 • SANT ADRIÀ DEL BESÒS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF