Inventari de Campanes

Església Major de Santa Coloma de Gramenet - SANTA COLOMA DE GRAMENET (CATALUNYA)

(Referència: 7128)


Alçada del campanar 57.75
Descripció Església construïda entre el 1912 i el 1915 dins d'un estil neogòtic amb detalls modernistes. Consta d'una nau coberta amb un sostre de dos vessants format per un teginat damunt arcs diafragma apuntats; és una nau de cinc trams, un d'ells és el transsepte; el creuer està cobert per un sostre amb cassetons sobre arcs apuntats units al centre; aquests arcs i els que s'obren a les capelles laterals són de maó vist de color fosc; els arcs de les capelles reposen en semi-columnes robustes constituïdes per peces semicirculars de pedra picada; la capçalera està formada per un absis poligonal de set costats cobert amb una volta de nervis de pedra fosca units en una clau de volta amb una creu en relleu i pintures decoratives a l'entorn.
Per l'exterior els murs laterals són de paredat i els del frontis de carreus ben escairats de pedra a mig picar. El cor està situat damunt l'atri amb el campanar aixecat al seu damunt. El portal atrompetat, en un cos que sobresurt de la façana, té quatre arquivoltes apuntades sobre mènsules i amb els muntants decorats amb quatre fines semi-columnes; tot aquesta part central de la façana és de pedra clara tocada d'un to lleugerament torrat; entre la llinda que descansa sobre mènsules i les arquivoltes queda un timpà decorat amb un relleu que representa l'ofrena de l'església a la patrona per part del donant; situat al damunt hi ha obert un gran finestral gòtic triforat amb arcs i rosetons calats; per sobre s'aixeca la part vuitavada del campanar amb contraforts en la seva base. Una elegant escalinata amb baranes de ferro forjat dóna accés al portal des del nivell més baix del carrer.
Dimensions: 36'15 x 10'87 x 19'63 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; inclosa en la llargada hi figura la fondària de l'atri, sota el campanar, de 5'60 metres; l'amplada total
si es té en compte la fondària de les capelles laterals arriba als 18'29 metres; el transsepte en mesura 17'76 x 7'02 x 19'63.
Arquitectes: Miquel Pasqual i Tintorer (1849-1916) amb la col·laboració de Francesc Berenguer i Mestres.
Guarda una imatge de santa Coloma del segle XV refeta avui ja que va quedar mutilada en els fets atzarosos del 1936. Les vidrieres de colors de l'absis es deuen al dibuixant Pere Cànoves i al vidrier Francesc Queixalós. Sobre l'altar major hi ha un baldaquí d'acer de planta circular en estil modern obra de l'escultor Josep Plandiura. El relleu de l'escultor Miquel Roig del timpà de sobre la porta representa mossèn Jaume Gordi donant a Santa Coloma la nova església.
Campanar neogòtic coetani del temple. Té planta rectangular (6'72 x 5'60 m) amb un segon cos octagonal i una agulla cònica aguda de teules negres; té al cim una creu metàl·lica inclosa en el càlcul de l'alçada del campanar. Els murs tenen paraments de carreus ben escairats de pedra grisa. La cel·la queda oberta amb vuit finestres rectangulars, una a cada cara, amb la llinda que descansa en sengles mènsules. El 1999 s'hi instal·là una nova campana de nom Maria afegida a les que ja hi penjaven: Maria Àngels, Montserrat i Coloma. L'escala que puja pel seu interior es troba a mà dreta de l'entrada i és del tipus normal a Catalunya, sobre voltes i arrapada als murs, però en el tram final es converteix en escala de cargol d'obra.
Situació: al centre del frontis orientat al sud-oest, aixecat damunt mateix de l'atri i el cor.
Alçada: 57'75 metres.
Esveltesa: 8,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPAC: 20725
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-12-2005)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 25-09-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesMaria (1)PACCARD (ANNECY)199960125
  Cel·la de campanesMontserrat (2)BARBERÍ (OLOT)196072216
  Cel·la de campanesColoma (3)BARBERÍ (OLOT)196079285
  Cel·la de campanesMaria Àngela (4)MESTRES, MANUEL (BARCELONA)194395496

 • SANTA COLOMA DE GRAMENET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF