Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - AVIÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7179)


Alçada del campanar 24.68
Descripció Altitud: 677 metres.
Església de finals del segle XVIII. Consta de tres naus, la central de quatre trams, un d'ells amb el cor; està coberta amb una volta de llunetes, les laterals amb voltes d'aresta; de fet aquestes són passadissos oberts entre les capelles laterals a través d'arcades de mig punt; estan separades per pilars cruciformes. La capçalera està formada per un absis poligonal de cinc costats. Els seus murs són de maçoneria amb peces marronoses grans i mig picades, amb carreus ben escairats a cantoneres i amb un sòcol baix a tot l'entorn de carreus ben escairats. El frontis té un portal d'arc rebaixat i unes pilastres adossades als muntants, un frontó arquejat, un òcul motllurat i atrompetat al capdamunt sota la cornisa angular i dues petites finestres rectangulars a mitja alçada a banda i banda a mitja alçada.
Dimensions: 22'27 x 7'50 x 12'82 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les tres naus juntes fa 15 metres.
Campanar coetani del temple endreçat i amb fines motllures que el divideixen en cossos, el superior convertit en cel·la i el que es troba al seu dessota amb una esfera del rellotge a la cara frontal. Té planta rectangular (4'25 x 5'10 m). La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt amb marc ressaltat, una a cada cara. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i boles als angles. Els seus murs són de carreus grans, llisos i ben escairats amb un sòcol de pedra mig picada de 0'70 metres d'alt i 0'07 de gruix. Per l'interior hi puja una escala d'obra que va de paret a paret, sobre voltes, i que deixa un ull central, tècnica constructiva habitual en les obres catalanes modernes.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest de la capçalera orientada a tramuntana.
Alçada: 24'68 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-2944
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-09-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 09-09-2015


 • AVIÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF