Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eulàlia - BERGA (CATALUNYA)

(Referència: 7190)


Alçada del campanar 23.4
Descripció Altitud: 781 metres.
Església d'orígens antics però avui molt canviada; va ser ampliada i modificada des del 1658 fins el 1677 en estil barroc. Consta d'una nau de cinc trams (un d'ells és el transsepte) coberta per una volta de llunetes i de dos passadissos oberts per arcs de mig punt entre les capelles laterals; estan separats de la nau per pilars cruciformes i arcs formers de mig punt; sobre el creuer s'aixeca una cúpula semiesfèrica; el presbiteri és recte i es troba en un nivell més alt que la nau salvat per cinc graons. Les capelles estan cobertes per voltes de creueria. Per sota la volta hi recorre una imposta motllurada i, en correspondència amb els arcs torals, baixen sengles pilastres adossades als pilars de separació. El cor amb barana de balustres de fusta descansa en un arc rebaixat i en una volta de llunetes. Sota el cor hi ha un atri separat de la nau per una gran vidriera.
Té el frontis arrebossat i pintat de color beix amb el portal rectangular classicitzant de pedra rogenca amb pilastres toscanes sobre pedestals als muntants i l'arquitrau motllurat; al seu damunt hi ha una fornícula sense imatge i una rosassa motllurada a mitja alçada; unes pilastres toscanes situades a les cantoneres del cos central ressegueixen de dalt abaix el frontis i sostenen una motllura destacada a la part alta i segueixen poc més per acabar en la cornisa angular motllurada que deixa un espai o timpà amb un rellotge d'esfera al seu centre.
Té un orgue del 1696 damunt el primer altar lateral de la dreta comptat des de l'altar.
Dimensions: 33'66 x 9'79 x 15'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptant-hi els altars laterals arriba als 17'63 metres; la cúpula als 19'15 i l'atri, inclòs en la llargada total, fa 4'90 metres de fondària; el transsepte en fa 20'77 x 9'77 x 15'40.
Campanar merament funcional, d'estructura més pròpia d'una torre de defensa, segurament força anterior a l'església actual; té planta gairebé quadrada (5'80 x 6'05 m) amb murs de peces fosques de maçoneria tosca amb carreus matussers a cantoneres. La cel·la, de perímetre un poc més reduït que el primer cos, està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; el coronen una cornisa destacada i una teulada a quatre vents amb una petita creu metàl·lica al cim, creu no tinguda en compte a l'hora de fer el càlcul de l'alçada. Per accedir a la cel·la cal pujar per una escala de cargol des de la rectoria per la banda esquerra de la capçalera; en arribar a l'alçada de la volta s'hi passa per sobre fins a l'ala dreta i s'accedeix al cos del campanar; es puja fins a la cel·la per una escala metàl·lica adossada als murs; l'espai inferior del campanar, de sota la cel·la fins al nivell de la planta de l'església, és buit. Els murs no presenten cap element decoratiu i queden en completa nuesa. Es tracte d'un campanar poc vistós; per la seva tosquedat no s'adiu gens amb el temple de grans dimensions i brillant per les seves estructures.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est de la capçalera encarada a tramuntana.
Alçada: 23'40 metres.
Esveltesa: 3,8
Protecció Bé cultural d'interès local 18
Identificador: IPA-3039
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-09-2008)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-09-2015


 • BERGA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2022
  Convertir a PDF