Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - CASTELLAR DE N'HUG (CATALUNYA)

(Referència: 7195)


Alçada del campanar 24.09
Descripció Altitud: 1400 metres.
Església neoclàssica amb algun vestigi de l'antic temple romànic del segle XI. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt, d'un transsepte amb una cúpula sobre petxines al creuer i d'un cor sobre un arc rebaixat. El portal habitual d'accés amb dues arquivoltes de mig punt està obert al mur lateral de migdia; la portalada principal, d'estil clàssic i de pedra grisa té un portal rectangular amb pilastres estriades als muntants, un entaulament llis i un frontó triangular; queda oberta al mur de ponent als peus de la nau; a mitja alçada hi ha una rosassa motllurada i, al capdamunt, una destacada cornisa angular; aquest mur té un parament de carreus mitjans, irregulars i disposats en filades uniformes. En observar el mur de migdia es nota clarament que els paraments són de carreus d'èpoques diferents.
Dimensions: 22'78 x 5'24 x 8'43 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals, unides entre sí per passos oberts en arc de mig punt, fa 19'90 metres; el transsepte en fa 12'90 x 5'40 x 8'18 i la cúpula arriba a una alçada de 10'74 metres; totes aquestes mesures són les interiors.
Campanar romànic del segle XI només fins a un terç de la seva alçada on hi ha oberta una finestra d'arc de mig punt. Té planta rectangular (5'10 x 4'00 m); està bastit amb murs de paraments de carreus petits i irregulars disposats en filades uniformes; en els dos terços superiors són clarament diferenciats de la base i semblen posteriors; avui (2005) estan dividits en dos pisos, amb finestres d'arc de mig punt, dues a cadascun d'ells obertes a la cara de migjorn; hi ha campanes ben visibles en totes elles; altres finestres als murs laterals, una a cada cara, es troben només al pis superior; al capdamunt, sobre el mur de migjorn, s'aixeca una espadanya d'un ull amb una petita campana; per damunt de l'últim pis en el mur de l'espadanya el parament és de paredat.
Situació: incorporat al centre de l'ala del migdia de l'edifici on separa dos cossos de la fàbrica de diversa alçada, una mica més alt el que es troba a la banda dreta, la de la capçalera.
Alçada: 24'09 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3253
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-08-2005)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  REDACCIÓCastellar de n'Hug es converteix en municipi cardioprotegit2016
  PRAT, MeritxellTres generacions de campaners2020

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  ARMENGOU ORRIOLS, CLIMENTEl Foraster a Castellar de N'Hug 17-02-201605:40
  8 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-09-2015


 • CASTELLAR DE N'HUG: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 30-06-2022
  Convertir a PDF