Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - OLVAN (CATALUNYA)

(Referència: 7200)


Alçada del campanar 26.15
Descripció Altitud: 553 metres.
Església antiga molt reformada sobretot cap al segle XVIII quan se li dóna un aire neoclàssic. Consta de tres naus, la major coberta amb una volta de llunetes; les laterals són passadissos oberts en arcs de mig punt entre les capelles laterals; la volta de la central està reforçada per tres arcs torals de mig punt que s'apuntalen en pilastres adossades als pilars de separació de les tres naus; la capçalera és recta. Els murs laterals són de paredat amb un arrebossat en no massa bon estat.
El frontis té el mur de maçoneria de pedra vista molt digne a base de peces mig picades disposades en filades no massa regulars i grans carreus a cantoneres. El portal classicitzant té un marc rectangular motllurat i unes pilastres toscanes adossades als muntants, entaulament, frontó triangular amb una petita fornícula amb imatge al timpà i amb el vèrtex superior amb fantasia format per dos corbes amb volutes; una rosassa motllurada i atrompetada es troba a mitja alçada, queda coronat per una cornisa angular de fileres de teules sobreposades amb una petita finestra rectangular sota el vèrtex; té un sòcol de poca alçada i gruix.
Dimensions: 22'08 x 7'20 x 12'45 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 15'09 metres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (4'80 x 4'65 m) i dos cossos separats per una motllura; el superior té un perímetre lleugerament més reduït que el primer. Està coronat per una cornisa i un terrat amb barana calada i pinacles piramidals als angles. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja una campaneta; té una motllura a l'arrencada dels arcs. En la base dels seus murs hi ha un sòcol atalussat de 1'50 m d'alt i 12 centímetres de gruix a la part superior i de 34 al terra; al primer cos, els murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres de color marró fosc; els del cos superior o cel·la són tots ells de carreus ben escairats. S'accedeix a la cel·la per una escala del tipus català, sobre voltes, arrapada als murs i amb barana de fusta; els graons de pedra picada estan barrejats amb altres de maons. El gruix dels murs a la seva base és de 90 centímetres.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest de la capçalera encarada a tramuntana.
Alçada: 26'15 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3465
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-10-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-08-2008)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 16-09-2015


 • OLVAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF