Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Climent - L'ESPUNYOLA (CATALUNYA)

(Referència: 7216)


Alçada del campanar 13.82
Descripció Altitud: 759 metres.
Església romànica del segle XI reformada al XII amb una volta nova; també ho fou en època moderna. Consta d'una nau coberta amb una volta apuntada i d'un absis semicircular visible només en part per l'exterior ja que per l'interior ha queda seccionat i té estructura recta; fou ampliada als segles XVIII i XIX amb capelles laterals. Exteriorment presenta murs de maçoneria mig carreuada amb el morter de calç molt visible al frontis i amb paraments de paredat als altres murs; per l'interior, els murs i la volta són de carreus grans ben escairats; l'absis és de carreuons matussers que fan pensar en un origen força antic de finals del segle X o de principis del següent; els murs tots ells són d'un gruix notable, mínim d'un metre. El frontis té un portal del segle XVIII neoromànic obert a ponent amb dues arquivoltes dovellades de mig punt i amb bordó damunt una imposta que descansa en dues columnetes, una per banda i en els brancals amb carreus ben escairats; un òcul atrompetat es troba a mitja alçada amb una finestreta al fons i, per coronament, un cornisa angular.
Dimensions: 15'00 x 4'00 x 6'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 10 metres.
Campanar merament funcional aixecat en el segle XIX amb un aspecte endreçat; la cel·la sembla més moderna. Té planta gairebé quadrada (2'50 x 2'40 m). Està coronat per una cornisa angular i una teulada a quatre vents. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja una campana; té una motllura al seu dessota. Els murs del primer alt cos són de maçoneria amb carreus a cantoneres de peces de color marronós; els de la cel·la tenen paraments de carreus ben escairats d'un color lleugerament més clar que la resta.
Situació: adossat a l'angle esquerre, el del nord-oest, del frontis orientat a ponent.
Alçada: 13'82 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3280
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-09-2003)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-09-2015


 • L'ESPUNYOLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF