Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu de Gargallà - MONTMAJOR (CATALUNYA)

(Referència: 7218)


Alçada del campanar 16.32
Descripció Altitud: 550 metres.
Església d'estil neoclàssic senzill aixecada el 1789 segons data que figura a la llinda. Ha estat bastida amb murs de maçoneria amb el morter de calç molt visible i amb grans carreus a cantoneres de pedra marronosa. Consta d'una nau amb capçalera recta acompanyada d'alguna capella lateral; la que està convertida en un baptisteri, és l’absis del temple preromànic primitiu. El frontis té un portal rectangular amb el marc ressaltat, òcul motllurat a mitja alçada i cornisa angular amb superposició de teules.
Entre l'actual edifici i la rectoria, amagades, hi ha restes d'una antiga església, segurament preromànica, segle IX, que presenta un recinte rectangular amb un arc de mig punt de ferradura sobre impostes; s'hi aprecien modificacions matusseres fetes amb posterioritat de la seva primitiva construcció.
Campanar merament funcional coetani del temple . Té planta gairebé quadrada (2'65 x 2'88 m). Està bastit amb murs de maçoneria amb les pedres embegudes en morter de calç molt visible i amb carreus grans de pedra marronenca a cantoneres. La cel·la amb motllura al dessota i paraments de carreus ben escairats queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja alguna campana. Està coronada per una cornisa a base de fileres de teules sobreposades i una teulada piramidal amb lleugera inflexió a la base. Una escala de cargol d'obra puja fins a la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migdia.
Alçada: 16'32 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3494
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-10-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-09-2015


 • MONTMAJOR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF