Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç - GUARDIOLA DE BERGUEDÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7224)


Alçada del campanar 22.4
Descripció Altitud: 719 metres.
Església neoromànica aixecada entre el 1956 i el 1959. Consta de tres naus de sis trams amb voltes de canó de mig punt i arcs torals, en la central, d'escàs relleu; estan separades per columnes de capitells compostos estilitzats; les corresponents al primer tram entrant al temple estan substituïdes per sengles pilars quadrats que sostenen el cor; damunt, arcs formers de mig punt. Queden capçades per un absis semicircular decorat sota cornisa amb arcuacions cegues pel que fa a la nau central, i per dues absidioles laterals amb planta de quart de cercle obertes en l'angle que forma l'absis central i les naus laterals; amb tot, per l'interior són semicirculars. Tots ells presenten un sòcol d'escàs relleu i els seus paraments són de carreus petits i regulars disposats en filades uniformes i ornats amb sèries d'arcs cecs sota cornisa; en canvi els murs laterals són de maçoneria, igualment amb arcuacions cegues i lesenes que senyalen els trams interiors; en cadascun d'ells hi ha oberta una finestra d'arc de mig punt amb el marc ressaltat. Les teulades tenen peces vermelloses que destaquen i embelleixen el temple.
Un arc presbiteral de mig punt descansa en dues columnes. L'absis queda cobert per una volta de quart d'esfera damunt una senzilla imposta i decorat amb un esgrafiat que simula nervis que apunten al centre. Una fornícula al centre acull la imatge de Maria. A banda i banda d'ella hi ha en escàs relleu set arcs peraltats de mig punt que descansen en semi-columnetes. Les naus laterals estan distribuïdes també en trams per arcs torals de mig punt i coberts per voltes de canó. Els arcs formers que separen les naus són igualment de mig punt. El cor amb barana metàl·lica descansa en un arc carpanell i un pis horitzontal.
El frontis té un cos central coronat per una cornisa angular amb un fris d'arquets cecs sota cornisa; a mitja alçada hi ha obertes tres finestres en arc de mig punt, com si fossin una sola finestra triforada però amb la central més alta. Sota d'elles hi ha un cos lleugerament més destacat que inclou el portal; aquest cos té un modest voladís amb permòdols al dessota. La portalada la formen cinc arquivoltes de mig punt damunt una imposta comuna sostinguda per dues columnetes per banda intercalades amb antes.
Dimensions: 31'42 x 8'15 x 10'52 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total incloses les naus laterals fa 16'20 metres.
Arquitecte: Isidre Puig i Boada; va projectar aquesta església fent-ne gairebé una còpia de la dels claretians de Solsona de la que ell mateix n'era l'autor.
Guarda una imatge de la Puríssima de l'escultor Josep Maria Camps Arnau.
Campanar neoromànic coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (5'05 x 4'70 m); està bastit amb murs de maçoneria i cantoneres ressaltades de carreus a manera de lesenes; té una finestra als baixos i arcs cecs al damunt d'ella. La cel·la està oberta amb finestres triforades a cada cara damunt fines columnes amb una cornisa amb fris d'arquets cecs al dessota; està cobert amb una teulada a quatre vessants i una fina creu metàl·lica al cim (no inclosa en la mesura de l'alçada). Per l'interior hi puja una escala que comença entrant a l'esquerra del temple a la planta baixa mateixa del campanar. És estreta, d'obra, igual que la barana amb passamà de ferro, adossada al mur interior i amb un ample ull central; així fins al cor. A partir d'aquest punt es fa més estreta fins accedir a la cel·la. En ella hi ha una gran campana disposada al centre i damunt un parell de bigues de ferro.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 22'40 metres.
Esveltesa: 4,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3406
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-11-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-07-2014)
 • 14 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-10-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesSant Llorenç (1)ERICE, VIDAL1941100579

 • GUARDIOLA DE BERGUEDÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-05-2022
  Convertir a PDF