Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Sadurní de Malanyeu - LA NOU DE BERGUEDÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7228)


Alçada del campanar 15.07
Descripció Altitud: 900 metres.
Església romànica de finals del segle XI o principis del XII transformada al XVIII amb el sobrealçament de l'absis i afegitons de dues capelles laterals. Consta d'una nau capçada per un absis semicircular que presenta una sèrie d'arcuacions cegues romàniques que deurien estar situades sota una antiga cornisa abans que fos sobrealçat al segle XVIII. Els paraments de l'absis són de carreus petits, irregulars, força ben escairats i disposats en filades uniformes; per damunt del fris d'arcs cecs presenta obra de maçoneria i paredat del moment en què s'elevà la seva coberta i s'hi situà al seu interior un retaule barroc més alt que la de l'antic absis, motiu pel qual se'l sobrealçà; una finestra central de l'absis avui es troba tapiada. La nau està coberta amb una volta de llunetes damunt arcs torals de mig punt. El portal obert modernament al frontis encarat a ponent presenta doble arquivolta dovellada de mig punt amb un fi bordó damunt una imposta; a mitja alçada del frontis hi figura un gran òcul atrompetat i, al damunt, la cornisa angular amb motllura i una filera de teules sobreposades.
L'antic portal es trobava al mur de migjorn; avui es troba anul·lat. Sembla que per sotragueig de terratrèmols del segle XV aquest mur va quedar alterat i la restauració que es va fer mostra una clara diferència en el parament de la part antiga i de la nova i té molt visible una esquerda que es destaca de dalt a baix. Els murs són de carreus de mida mitjana escairats una mica matussera.
Guarda un retaule barroc del 1700 situat a l'altar major que en ésser-li introduït, com queda dit, va exigir elevar l'absis per poder-li encabir.
Campanar merament funcional del segle XIX, senzill i de bona aparença. Té planta pràcticament quadrada (2'95 x 2'88 m ) i està coronat per una cornisa de teules sobreposades i una teulada de quatre vessants, teulada que fa ben poc va refer-se perquè l'anterior havia quedat desfeta pels efectes da la intempèrie i mossèn Ballarín, amb motiu d'una inspecció, va instar a refer-la; avui ha quedat enllestida per subscripció pública de la feligresia. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt amb marc de pedra tova, una a cada cara; hi penja una campana i té una motllura al dessota. Els seus murs són de carreus i de maçoneria. Antigament l'església havia tingut un campanar d'espadanya al centre del frontis; va caure i va permetre acabar la façana en una cornisa angular; encara avui es veu l'obra diferent de la resta dels murs en la part alta d'aquest frontis. Es puja pel campanar per una escala d'obra sobre voltes i arrapada a la paret.
Situació: adossat al mur nord fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 15'07 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3441
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-07-2006)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-10-2015


 • LA NOU DE BERGUEDÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-05-2022
  Convertir a PDF