Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - LA NOU DE BERGUEDÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7231)

Alçada del campanar 21.35
Descripció Altitud: 876 metres.
Església romànica de la fi del segle XII (1196) modificada als segles XVII i XVIII. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó apuntada i capçada per tres absis semicirculars disposats en forma trevolada, o sigui en creu; al creuer la volta és d'aresta; té un cor amb barana de fusta. Al frontis hi ha un portal dovellat amb tres arquivoltes lleugerament apuntades i amb guardapols; descansen en una senzilla imposta que es prolonga fins a les cantoneres; part damunt hi ha una finestra de punt rodó amb bordó i imposta i, per coronament, una minsa cornisa angular. El mur del frontis, els dels laterals i dels absis són de carreus desiguals ordenats en filades i sense cap mena d'element decoratiu.
Dimensions: 19'00 x 4'70 x 13'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada arriba als 13 metres, i des del fons dels dos absis que fan de transsepte arriba als 8'20 metres.
Guarda tres lipsanoteques del segle XII.
Campanar merament funcional aixecat en els segles XVII i XVIII; hi destaca la seva robustesa. Té planta rectangular (4'82 x 6'20 m) i està coronat per una cornisa i una teulada de quatre vessants. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada costat; en un pis inferior també hi figuren unes finestres semblants. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres; unes fines motllures el decoren, una a mitja alçada i una altra per damunt de les finestres superiors. Per pujar fins a la cel·la hi ha una escala de fusta arrapada a la paret.
Situació: adossat al mur nord, el de l'esquerra, prop del frontis encarat a ponent.
Alçada: 21'35 metres.
Esveltesa: 3,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3436
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-10-2004)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-10-2015


 • LA NOU DE BERGUEDÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF