Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - SANT JAUME DE FRONTANYÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7242)


Alçada del campanar 20.33
Descripció Altitud: 1072 metres.
Església romànica (un dels exemplars més interessants de Catalunya) de fi del segle XI. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó lleugerament apuntat sobre dos arcs torals que descansen en pilastres; una imposta sota la volta recorre tota la nau; està acompanyada d'un transsepte amb tres absis semicirculars decorats a l'exterior amb arcuacions cegues damunt mènsules i amb lesenes només al central. Al creuer s'hi aixeca sobre trompes un original cimbori (únic a Catalunya) de dos cossos, el primer quadrat i el superior de dotze costats amb fris de finestres cegues sota cornisa. Els seus murs interiors són de carreus petits, irregulars, en filades ordenades de pedra grisenca. L'absis central té cinc absidioles dins del gruix del mur i amb semi-columnes intercalades.
La façana principal està dividia en dues zones, tant horitzontalment com verticalment, aquestes a base d'unes lesenes; a mitja alçada la divisió horitzontal és feta amb un fris en ressalt d'arcs cecs; al centre, en la zona superior, hi ha una rosassa d'època moderna; al capdamunt, sota la minsa cornisa angular, hi figura un altre fris en disposició angular d'arcs cecs. Els seus murs tenen paraments de petits carreus irregulars de pedra grisenca mig barrejats amb alguns de marronosos. El portal obert en el frontis és dovellat en arc de mig punt amb una arquivolta sobre una minsa imposta i amb un senzill bordó. Té un cancell antic de fusta i un cor als peus.
Dimensions: 27'63 x 7'00 x 10'93 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 16'62 x 6'14 de llarg i ample; la cúpula sobre trompes situada al creuer arriba als 17'21 metres d'alçada mesura, com les altres, calculada des de l'interior.
Guarda una pica baptismal del segle XI: bloc de pedra lleugerament cònic sobre un peu; té una boca circular de vuit centímetres de gruix i està mancada d'elements decoratius pel seu exterior; es troba en un arcosoli entrant a mà dreta, en el cancell. També té una pica beneitera, ja traspassat el cancell, a la dreta, incrustada al mur; representa una mà que la sosté, amb els dits en relleu ben visibles en la seva part frontal i que senyalen que provenen de darrere i de sota on la mà aguanta la pica.
Campanar de planta rectangular (5'90 x 3'75 m), antiga espadanya del 1572 tancada cap el 1700, amb teulada a quatre vessants i dues finestres d'arc de mig punt a la cara de ponent (façana principal), i dues més, mig tapiades, a la banda de tramuntana. Té murs de carreus irregulars. Des d'una escala interior de fusta arrapada als murs s'arriba al cor als peus de la nau i des d'ell, també per una escala de fusta, s'aconsegueix accedir al campanar; totes dues ben a la vista i per l'interior del temple.
Situació: damunt els peus de la nau, centrat al bell mig de la façana principal orientada a ponent.
Alçada: 20'33 metres.
Protecció Bé cultural d'interès nacional 195-MH
Identificador: RI-51-0000444
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-09-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-09-2005)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-09-2007)
 • 19 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 06-10-2015


 • SANT JAUME DE FRONTANYÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 23-05-2022
  Convertir a PDF