Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan de Montdarn - VIVER I SERRATEIG (CATALUNYA)

(Referència: 7244)


Alçada del campanar 12.7
Descripció Altitud: 730 metres.
Església romànica de principis del segle XI època de la qual conserva l'absis semicircular amb decoració llombarda i un pany del mur nord amb murs de carreus matussers; l'absis té decoració a base bandes llombardes unides per grans arcs cecs de mig punt, doble motllura sota la cornisa amb un fris d'arquets cecs intercalat. El temple sofrí reformes al segle XIV amb la prolongació de la nau, i al 1784 una de nova i aixecament d'un transsepte i, al creuer, un cimbori octagonal amb algunes finestres i una teulada piramidal baixa. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells és el transsepte, coberta amb una volta de llunetes que descansa en una imposta classicitzant al llarg de tota la nau; està sostinguda por unes modestes pilastres. Els seus murs són de pedra amb panys de maçoneria i de carreus matussers barrejats; per l'interior es veu la volta enguixada menys a l'absis. El portal rectangular es troba obert al mur de migdia amb una fornícula amb imatge damunt la llinda i un òcul sota cornisa. Tot el temple queda cobert per una teulada de dos vessants.
Dimensions: 18'90 x 4'00 x 5'55 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte fa 9 metres de llargada per 3'50 d'amplada; aquestes mesures les he obtingudes de l'opuscle Sant Joan de Montdarn editat pel Patronat d'Amics de Serrateix del 1981.
Guarda dos retaules del barroc popular, de guix, un dedicat a la Mare de Déu del Roser i l'altre a la del Miracle; estan situats a cadascun dels dos extrems del transsepte; l'altar actual està format per un peu cilíndric que és un antic corró de batre, i una taula circular d'una roda antiga de molí.
Campanar del segle XVIII, senzill i endreçat merament funcional. Té planta gairebé quadrada (2'95 x 3'15 m) amb la base lleugerament atalussada. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, i té una fina motllura al dessota; al damunt hi ha un terrat amb pinacles als angles; llevat d'això els seus murs de maçoneria mostren una completa nuesa.
Situació: adossat a tramuntana fent angle al nord-oest del mur dels peus que es troba encarat a ponent.
Alçada: 12'70 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3754
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-09-2006)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 07-10-2015


 • VIVER I SERRATEIG: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 03-03-2021
  Convertir a PDF