Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Sorba - MONTMAJOR (CATALUNYA)

(Referència: 7250)


Alçada del campanar 23.19
Descripció Altitud: 495 metres.
Església del segle XVII amb restes romàniques del segle XI al mur de la capçalera orientada al sud-est amb decoració d'arcuacions cegues i lesenes; en aquest punt hi ha restes d'una construcció del segle VI de forma prismàtica per fora i circular per l'interior que podria ser un martyrium o tomba d'un màrtir, potser de sant Eudald, que més tard tingué una església adossada de la que en queden restes romàniques.
Avui el temple consta d'una nau rectangular amb dues fondes capelles laterals per banda i una capçalera recta. El frontis té el mur de pedra vista amb panys de paredat, altres de maçoneria i amb carreus a cantoneres; el portal d'estil classicitzant és rectangular amb pilastres d'escàs relleu adossades als muntants, un entaulament i un frontó triangular, un òcul motllurat a mitja alçada i una finestreta rectangular a sota la cornisa angular.
Al mur del nord-oest hi ha incrustades una làpida i una estela amb incisions dels temps visigòtics (segles V-VI).
Dimensions: 16'50 x 6'00 x 10'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals fa 11'50 metres d'amplada total.
Campanar neoclàssic del segle XIX. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (3'50 x 3'75 m); un de segon amb els caires aixamfranats està dividit en dos per una fina motllura. Queda coronat per una cornisa motllurada amb gàrgoles als angles i per un terrat amb balustrada i pinacles de bola damunt els pilars dels caires; sobre del terrat s'aixequen quatre arcs en diagonal units al centre amb pinacle de bola al cim. Els murs són de carreus ben escairats en tota la seva alçada. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna amb una motllura a l'arrencada dels arcs i una altra sota cornisa; per arribar-hi, hi condueix una escala d'obra ben feta, sobre voltes i arrapada als murs.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat als sud-oest, en posició una mica destacada per la banda lateral.
Alçada: 23'19 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3489
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-10-2003)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 07-10-2015


 • MONTMAJOR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF