Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel de Viver - VIVER I SERRATEIG (CATALUNYA)

(Referència: 7252)


Alçada del campanar 23.87
Descripció Altitud: 600 metres.
Església romànica del 1187; en queda l'absis rectangular amb una finestra central esqueixada. El temple fou modificat en estil renaixentista i, al segle XVII (1655-63) amb la construcció de dues naus laterals en gòtic tardà amb voltes de creueria de dos trams; a la segona meitat del segle XVIII es refà la volta de la nau central que queda amb volta d'aresta sobre imposta i mènsules i consta de quatre trams, un d'ells amb el cor; el presbiteri és recte com una prolongació de la nau central. El frontis és de nova factura amb el parament de carreus mitjans amb visibles restes de morter de calç que mig els cobreixen; recentment (2000) s'ha remodelat el portal amb un marc rectangular del que en sobresurten unes pilastres amb relleus decoratius, còpia dels antics romànics, i amb un entaulament igualment decorat protegit per un modest ràfec; és una obra feta en pedra blanca molt ben afinada; un modest òcul es troba a mitja alçada i al seu damunt la cornisa angular.
Dimensions: 17'13 x 4'85 x 8'75 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 16 metres.
Campanar d'aires neoclàssics del 1798, data que figura en un relleu alt a la cantonera del nord-est. Té planta quadrada (4'00 x 4'00 m) amb motllures a mitja alçada i sota la cel·la; en ella s'hi obren quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Està coronada per una cornisa motllurada restaurada recentment (2000) i un terrat amb balustrada amb petites pilastres piramidals als angles i quatre arcades en diagonal unides al centre i unes gàrgoles als angles sota cornisa. Els seus murs de pedra vista són de maçoneria amb carreus a cantoneres; el primer alt cos té forma, molt poc acusada, tronco-piramidal, de manera que la base té més perímetre que el segon cos del qual l'en separa una fina motllura; té una porta exterior pel cantó de llevant i dues petites obertures en diversos nivells per la mateixa banda. Una escala de cargol de pedra puja pel centre fins a la cel·la.
Situació: a prop de la capçalera orientada a llevant, mig entrat en el cos de la nau pel cantó de tramuntana.
Alçada: 23'87 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3746
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-08-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-09-2005)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 07-10-2015


 • VIVER I SERRATEIG: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-05-2022
  Convertir a PDF