Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu del Pilar del Pou de La Riba - ATZENETA DEL MAESTRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 729)


Data de construcció 1951
Descripció Ermita situada al mas del Pou de La Riba, en la partida del Cap de Terme. Té una espadanya, que està situada a la part superior de la façana principal de l'ermita. Aquesta presenta una finestra amb arc de mig punt i unes motllures a l'altura de la imposta. El remat té forma rectangular i una creu a la seua part superior.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya i la campana és bo. a més la instal·lació d'aquesta és tradicional. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià, segurament coetània a la campana i dotada amb cigonyal i cadena per a voltejar-la des de l'interior de l'ermita. Presenta batall i els rodaments són actuals, per tant segurament substitueixen als originals que es canviarien per voltejar més fàcilment la campana.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana, fosa l'any 1951 i inaugurada segurament dins les celebracions de la titular de l'ermita del mateix any. No té la marca de fàbrica, fet poc habitual a l'època. No obstant això, té elements característics de la foneria Roses de Silla, com ara els noms de Jesús i Maria o la creu patriarcal. Per tant, es podria atribuir a aquest taller la campana.
Tocs actuals de campanes Volteig manual de la campana per mitjà d'una cadena unida al cigonyal.
Intervencions
Propostes La instal·lació de la campana és tradicional i s'ha de conservar i restaurar. La truja sols es podrà canviar per altra que imite fidelment a l'antiga, no obstant això es recomana conservar la que hi ha i restaurar-la. Caldria igualment no motoritzar la campana i limitar el seu ús al vol manual.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Xavier / MONFERRER, Rafael [Primera presa de dades] (15-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (08-08-2020)
 • 2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 09-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMare de Déu del Pilar (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19513423

 • ATZENETA DEL MAESTRAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-03-2023
  Convertir a PDF