Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Salvador - PIRA (CATALUNYA)

(Referència: 7342)


Alçada del campanar 29.73
Descripció Altitud: 384 metres.
Església aixecada amb aires neoclàssics entre el 1862 i el 1865. Consta de tres naus, la major coberta amb una volta de canó; té la capçalera recta amb un presbiteri rectangular cobert per un sostre horitzontal; un dels trams és el transsepte amb una cúpula bufada al creuer. Al frontis hi ha obert un portal rectangular amb frontó circular i una creu en relleu al damunt; dues pilastres toscanes recorren la façana fins a mitja alçada on se situa un mena d'entaulament que sosté dues noves pilastres fins al frontó triangular amb què es corona la façana; un finestral d'arc de mig punt es troba sota del frontó; dos òculs estan oberts a mitja alçada a la part de la façana que correspon a les naus laterals; té un cancell molt digne amb fusta treballada. Els seus murs són de maçoneria i de paredat arrebossat amb carreus a les cantoneres i a les pilastres
Dimensions: 31'23 x 9'00 x 15'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus en fa 19; el transsepte 19'50 x 8'91 x 15'65; i la cúpula arriba als 17'68.
Campanar neoclàssic tardà coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'50 x 5'30 m) i un de segon vuitavat coronat per una cornisa motllurada i per un terrat amb barana de carreus amb una bola a cada angle; sobre del terrat s'hi ha aixecat modernament un esvelt templet quadrat amb obertures en arc de mig punt a cada cara; té al capdamunt una cornisa motllurada i una agulla piramidal de teules vidriades rogenques. La cel·la situada al segon cos queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, més amples a les cares grans. Els seus murs són de paredat amb carreus a cantoneres, arrebossats i pintats de mitja alçada en amunt. L'escala interior segueix el model català, arrapada a les parets i damunt voltes amb barana d'obra; de la cel·la al terrat s'hi puja per una escala de gat.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 29'73 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-12962
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-04-2007)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-11-2015


 • PIRA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 02-12-2020
  Convertir a PDF