Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - CERVIÀ DE LES GARRIGUES (CATALUNYA)

(Referència: 7366)


Alçada del campanar 31.01
Descripció Altitud: 444 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta de tres naus de quatre trams (un d'ells és un ample transsepte); la central està coberta amb una volta de llunetes i les laterals amb voltes d'aresta; una cúpula bufada cobreix el creuer; la capçalera és recta. La volta de la nau major descansa en tres arcs torals de mig punt i aquests en una imposta formada per una cornisa destacada i frisos motllurats; al seu torn, davall dels arcs, unes pilastres d'escàs relleu baixen fins al terra. Les naus laterals queden separades de la major per pilars cruciformes i arc formers de mig punt. El cor descansa en un arc carpanell i en la volta de l'atri; està protegit amb una senzilla barana metàl·lica amb un passamà format per un tub metàl·lic i amb només algun puntal vertical: és perillosa ja que protegeix poc.
Els seus murs són de carreus ben escairats al frontis i de paredat als laterals, tots de pedra un pèl marronosa. El frontis té una portalada amb un portal en arc de mig punt flanquejat per pilastres toscanes d'escàs relleu, entaulament dòric i un frontó triangular; està flanquejada per dues arcades de punt rodó cegues. Un petit òcul motllurat i atrompetat està situat al seu damunt, i un rellotge d'esfera a sota d'una cornisa amb curvatura convexa al centre i lleugerament còncava als laterals; té un pinacle al cim. Una àmplia graderia es troba davant de l'entrada.
Dimensions: 35'61 x 7'47 x 13'85 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou els 3'41 metres de fondària de l'atri i l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 16'81; el transsepte en mesura 21'86 x 9'52 x 13'66 i la volta bufada del creuer arriba als 15'35.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (4'18 x 4'40 m) i un de segon vuitavat decorat amb tres motllures que separen tres zones, la segona amb finestrals cecs a quatre cares alternes, la superior o cel·la amb quatre finestrals d'arc de mig punt també en cares alternes; el coronament el forma una quarta motllura, una cornisa composta, i una torrella octagonal amb contraforts als caires i òculs circulars en cares alternes. Està coronat per una teulada piramidal de vuit costats amb els careners ressaltats i un pinacle de bola al cim. Els seus murs són de carreus ben escairats. Per una porta oberta entrant a la dreta del temple s'accedeix a l'escala que puja per l'interior; fins al cor és ampla de pedra picada sobre volta catalana, arrapada als murs i amb un ull central escàs; a partir del cor segueix més estreta, amb graons d'obra i marge de fusta fins arribar a la cel·la coberta amb volta semiesfèrica. Pengen tres campanes de les finestres.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 31'01 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13928
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-07-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-07-2011)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    FUNDICIÓN DE SALVADOR MANCLÚSGran fundición de campanas Salvador Manclús1970
    GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
    7 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 03-11-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampana petita1960ca60125
    Cel·la de campanesCampana grossa, Maria MiquelaMANCLÚS, SALVADOR1960ca100579

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • CERVIÀ DE LES GARRIGUES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 34 Visitants: 34 Usuaris: 0