Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - L'ESPLUGA CALBA (CATALUNYA)

(Referència: 7368)


Alçada del campanar 41.33
Descripció Altitud: 434 metres.
Església neoclàssica del 1784. Consta de tres naus, la central de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte; està coberta amb una volta de llunetes, les laterals amb voltes d'aresta; estan separades per pilars quadrats i arcs formers de mig punt. El cor, als peus, amb barana de balustres de fusta, es troba damunt un arc carpanell i una volta d'aresta rebaixada. Al creuer s'hi aixeca una cúpula semiesfèrica inclosa en un cimbori octagonal; la capçalera la forma un absis poligonal amb murs de maçoneria de grans blocs de pedra groguenca igualment com en els murs laterals. El frontis és clarament d'inspiració barroca de carreus ben escairats un pèl groguencs; el portal en arc dovellat de mig punt i marc finament acanalat a l'intradós està ornat amb una bella cartel·la sobre la dovella clau; està flanquejat per unes fines columnes sobre pedestals que sostenen un entaulament i una fornícula amb imatge amb decoració abarrocada a l'entorn; té una rosassa motllurada al damunt; la cornisa motllurada, angulada al centre i lleugerament còncava a les ales, té un petit òcul sota l'angle superior. Dos altres òculs a l'alçada de l'arc del portal estan situats a les ales del frontis.
Dimensions: 32'31 x 7'92 x 13'90 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 19'44 metres; la cúpula arriba, per l'interior, als 19'60 metres, i el transsepte en mesura 19'44 x 7'80 x 13'90.
Guarda unes pintures al fresc del 1999 de l'artista de Tàrrega Josep Minguell en molts altars laterals i a la capella del Santíssim; les pintures murals del presbiteri són de Josep Minguell pare. En el mur interior del frontis, damunt mènsules de pedra, s'hi troba el sarcòfag que guarda les despulles del sacerdot martiritzat el 1936 Jerònim Fàbregues Camí que fou rector de la parròquia. Té orgue però no es troba en condicions de funcionar (2006).
Campanar neoclàssic també del 1784. Té un primer cos de planta rectangular (6'02 x 7'10 m); el segon o cel·la té els caires rebaixats de forma còncava i recorreguts per pilastres; té una rica motllura a sota i a sobre i forma, aquesta última, com un entaulament. La cel·la està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt acanalat i sobre senzilles impostes, una a cada costat; hi pengen campanes. Al damunt, un tercer cos com el segon, menys alt, amb un òcul a cada cara, està coronat per una minsa cornisa i per un quart cos similar als dos anteriors de diàmetre força més reduït cobert amb una petita cúpula semiesfèrica amb un pinacle de bola al cim. Ha estat bastit amb murs de carreus ben escairats d'un color groc marronós, com els del frontis.
L'escala que puja pel seu interior segueix el model català sobre voltes i arrapada als murs mentre deixa un ampli ull central.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 41'33 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-13949
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-06-2006)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-07-2011)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
    4 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 03-11-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • L'ESPLUGA CALBA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 44 Visitants: 44 Usuaris: 0